2016-03-10
泰园这餐厅已经食过几好次, 不过都系尖沙咀店!!原来佢地系湾仔开左新店, 对我黎讲更加方便, 即刻约埋好友黎食返餐~~位于湾仔 The Hennessy 3楼的泰园地方不算太大, 但设有数台卡座, 感觉更舒适!!特别在今次发现了原来佢地同榴梿BB 合作使用榴梿BB的产品推出了几款榴梿食品~榴梿爱好者既我十分期待呢"*❤ 泰式烧牛肉沙律 (HK$118)半生熟的牛肉配酸辣汁的沙律;牛肉入口软腍, 加上爽口的沙律, 十分开胃!!❤ 蒜蓉牛油鸡翼 (HK$88)一客 5只, 上台时已经闻到好香蒜蓉牛油香味;炸得超香脆的皮身, 内里肉质嫩滑, 配上大量的炸蒜一齐食, 超惹味"*食一只真系唔多够喉呢~~ ❤ 冬荫公汤 (HK$198)每次来都必点的冬荫公汤~~很足料的汤, 有海鲜有杂菌, 味道少辣又够香, 容易令人接受!!❤ 泰式炸虾丸皮蛋 (HK$98)用虾丸包著皮蛋来炸, 虾丸爽弹, 加埋皮蛋多了份咀嚼感~而那皮蛋仲要系溏心黎架, 口感及味道都好夹"*❤ 泰园爆炸辣蟹 (HK$398)用上大量泰式香料及脆脆叶来炮制; 令整只蟹变得惹味香口, 外面炸得香脆, 但鲜肉依然鲜甜嫩滑!!!令人越食越
原来佢地系湾仔开左新店, 对我黎讲更加方便, 即刻约埋好友黎食返餐~~ 位于湾仔 The Hennessy 3楼的泰园
地方不算太大, 但设有数台卡座, 感觉更舒适!! 特别在今次发现了原来佢地同榴梿BB 合作
使用榴梿BB的产品推出了几款榴梿食品~
榴梿爱好者既我十分期待呢"*
半生熟的牛肉配酸辣汁的沙律;
牛肉入口软腍, 加上爽口的沙律, 十分开胃!!
一客 5只, 上台时已经闻到好香蒜蓉牛油香味;
食一只真系唔多够喉呢~~
每次来都必点的冬荫公汤~~
用虾丸包著皮蛋来炸, 虾丸爽弹, 加埋皮蛋多了份咀嚼感~
而那皮蛋仲要系溏心黎架, 口感及味道都好夹"*
用上大量泰式香料及脆脆叶来炮制;
令人越食越想食~~~
这个拼盘有大头虾, 大蚬, 贵妃蚌, 鱿鱼及元贝五款烧海鲜~~
鱿鱼烧得刚好, 爽口而不过韧, 大蚬及贵妃蚌都挺鲜味!!
以这价钱来说还可以吧"*
第一次吃用榴梿制成的炒饭, 用既都系猫山王榴梿~~
闻落去香味不太重, 但食一啖那榴梿味就纷纷溢出, 微浓的榴梿味中带点甜味!!
内里仲有少许榴梿肉及虾肉, 这配搭还不错呢"*
最后甜品由芒果糯米饭变成榴梿糯米饭!!!
黑糯米配上猫山王果肉, 味道亦香更浓郁, 两者一齐食都非常搭配喔~~
虽然侦钱较贵, 但系猫山王的份量一点也不少喔"*