2024-06-19 91 浏览
朋友推介一间新开嘅泰式火锅,地点位于沙田,非常方便!一坐低已经见到有我最钟意食嘅虾片,够晒香脆!有鸳鸯汤底($178)选择,我哋一个食辣,一个唔食辣,同朋友可以分开两种唔同口味,两个都可以满足到自己嘅需求👍🏻👍🏻👍🏻冬阴功汤底里面有新鲜大虾,净系食虾都够晒开心,加埋微辣微酸嘅汤底,够晒开胃朋友拣嘅椰奶汤底,亦有鸡件同粟米......等等配料两个人食呢个份量就觉得啱啱好!必须要大赞呢四粒丸($59),每粒都有自己唔同嘅性格,口味、弹牙度都各有千秋,当中会highlight猪肉丸,肉香扑鼻,够晒弹牙!牛板腱($148),我会比较钟意食牛板腱,唔会咁肥,罪恶感即时减半!而且牛板腱嘅口感亦都非常出色,牛味较为香浓。另外,有三款酱料亦都值得推介,特别系中间嘅百搭酱,点咩都咁好食😋手工韭菜饺子($60)肉嘅份量会较为多,所以会比较饱满,比例恰到好处!最后自制咗一碗泰式冬阴功河粉汤河😆河粉非常滑,而且够晒正宗!食完够晒饱饱😬
朋友推介一间新开嘅泰式火锅,地点位于沙田,非常方便!

一坐低已经见到有我最钟意食嘅虾片,够晒香脆!

朋友拣嘅椰奶汤底,亦有鸡件同粟米......等等配料

两个人食呢个份量就觉得啱啱好!