2017-04-22
今日要同老公出旺角整牙,咁就泊系始创先。老公心血来潮话想饮冬阴公,想开饭睇下就近泰菜,就拣左金鱼街街尾一间泰菜啦。之前系附近等巴士都被佢既串烧香味吸引,因为佢既串烧档系店外。好彩去到有位,唔驶等。但佢都几多人下,楼上仲有一层。睇完餐牌我都叫左一个泰式炒金边粉、烧猪颈肉、马拉盏肥牛炒通菜、冬荫功大头虾汤同烧和牛肉串。本身叫和牛串时,侍应话未开串烧炉,最后佢一开,侍应都即时问番我地仲要唔要 ,d阿姐态度都好好。猪颈肉最先到,好似好大碟,猪颈肉好淋身,腌得好入味,另外我地超喜欢佢点猪颈肉个汁,酸酸地有d青柠同香茅既味令人好鬼开胃马拉盏肥牛炒通菜同埋炒金边炒都随后送上,d通菜好新鲜个汁又惹味。至于炒金边粉,成碟红当当,一食落口好清新,有少少香茅味,碟上仲配左一少片青柠同一堆花生碎,捞埋之后成碟野仲有层次左添,相信厨房系个汁都下左不少功夫。冬荫功同和牛串最后到,汤一到我同老公都哗然,因为大头虾真系好大呀,汤对我黎讲偏辣,老公就觉得刚刚好,香草味重,感觉好Thai style。而和牛串一黎到我地觉得好特别,因为唔系沙嗲口味,碟上同和牛肉上有d绿色既汁,和牛肉之间仲夹住洋葱同青椒,食落去会觉得好fr
冬荫功同和牛串最后到,汤一到我同老公都哗然,因为大头虾真系好大呀,汤对我黎讲偏辣,老公就觉得刚刚好,香草味重,感觉好Thai style。而和牛串一黎到我地觉得好特别,因为唔系沙嗲口味,碟上同和牛肉上有d绿色既汁,和牛肉之间仲夹住洋葱同青椒,食落去会觉得好fresh ,个汁减少左油腻感,同一路以往食串烧既汁好不一样,个人几喜欢。