2017-12-05 80 浏览
自从喺泰国番黎之后,一直都好挂住泰国既街边粉面档,细细碗真系要食番三、四碗先够饱!不过香港好似冇乜哩d泰式粉面档。直至遇到哩间,所以急不及待走黎试!过左奥运站条天桥就见到喇原来!个门面都几大,有只唔知系咪泰妹既公仔所以都几突出😂入去揾到位坐底,睇好食乜就可以出去点菜喇!自助调品架泰式生虾…一碟有四只,肉质都几弹牙嫁,我钟意咩都唔加食原味,虾味都算鲜甜。牛肉船金边粉…哩个系朋友叫,眼见牛肉得两三块,粉亦唔太多。不过朋友话牛肉都唔错,唔会好韧。我试左啖金边粉都几有咬口。汤底都够味。脆肉船河…脆肉好似平时食既烧腩仔咁,不过就比较薄身d。但神奇既系脆肉浸过汤之后,面层猪皮都保持到脆口感!(话说我都嗝左五分钟先食) 半肥瘦既脆肉食落唔油腻,价钱$15得两块其实都合理既,但两都真的不够喉,如果可以加钱我会叫多几块。不过讲到唔够喉,我觉得黎哩度必叫既一定系河粉!同平时既好唔同,哩度既河粉真系泰国街边食既果d黎嫁!宽身超软滑!质感有少少烟韧,真系好钟意哩个口感!食佢可以食四碗都唔夸张呀。海南鸡饭…去到泰国一定要叫海南鸡饭😂 哩度既鸡最大既分别系热既,鸡肉都几嫩滑,唔会太咸,仲有我最鸡既鸡翼!底下既饭都

入去揾到位坐底,睇好食乜就可以出去点菜喇!

自助调品架

海南鸡饭…去到泰国一定要叫海南鸡饭😂 哩度既鸡最大既分别系热既,鸡肉都几嫩滑,唔会太咸,仲有我最鸡既鸡翼!底下既饭都唔错,够味之余又唔油腻,如果饭身可以干番少少就更好喇!

黄金炸虾饼…哩个正!两大块虾饼切开左一半,食既时候就更方便喇。虾饼新鲜炸起保证热辣辣,咬落弹牙有虾味,重点系唔油腻!蘸埋甜酸酱更加系冇得弹!

芒果糯米饭…甜品当然唔少得佢,芒果香甜,糯米饭如果冇咁淋就好喇!
调味架
泰式生虾