2016-06-04 1105 浏览
今日妈咪生日就同佢去左元朗食泰国菜庆祝下, 《薄荷叶》系区内有名嘅泰国菜馆, 之前晏昼已经食过一次,不过估唔到夜晚食气氛系咁好。 呢间餐厅设有户外同室内区域, 户外用左泰象装饰 ,而且亦挂上色彩缤纷嘅霓虹光管, 里面就用左咗泰式风情既吊灯装饰, 店员打招呼都系用泰式最传既 “SaWaDeeCup”,整体感觉真系好似飞左去曼谷一样。由于呢排天气极度炎热, 二话不说就叫左麒麟啤酒夏天期间限定嘅 frozen beer, 我仲叫左香港限定嘅西柚味添,$75, frozen beer上面就好似思乐冰一样, 而下面就系凉浸浸嘅啤酒, 今次叫左个西柚味啤酒好特别, 饮落除左有少少啤酒既苦味之外, 亦有淡淡既西柚清香, 非常消暑解渴。由于妈咪钟意食酸野, 所以就叫咗泰式甜柚鲜虾沙律,$78。沙律摆碟好靓, 大虾亦好新鲜好弹牙, 柚子甜甜酸酸, 配买其他沙律菜同洋葱一齐食, 非常醒胃。呢度嘅冬阴公汤都唔错, 我地叫左个细嘅冬阴功汤,$78, 虽然话系细,但都有四碗。 冬阴公汤材料丰富, 足料。 鲜虾,蘑菇,蕃茄一定唔少得, 而且亦都有好大阵嘅香茅,香叶同椰子味, 一饮就知做法正宗。而且亦都叫咗细泰式拼
frozen beer
泰式甜柚大虾沙律
冬阴功汤
而且亦都叫咗细泰式拼盘,$88, 拼盘入面每种款式小食都系有两件, 两个人撑枱脚就最适合不过。 妈咪最钟意猪肉沙爹,因为腌得非常入味, 沙爹酱甜甜地而且亦有花生味。 春卷外皮非常香脆, 虾饼亦非常弹牙, 我就最钟意点埋泰式鸡酱一齐食, 伴碟嘅虾饼亦好脆卜卜。
小食拼盘细
沙嗲
食泰国野又点少得泰式炒金边粉呢? 呢度嘅泰式炒金边粉摆碟亦都非常精致, 外层由一层煎蛋皮网包住, 碟边放左韭菜、银芽、砂糖、花生碎、青柠,钟意乜味都可以自行调教。 上面插左两只非常新鲜既虾, 肉质弹牙。 由于妈咪同我都钟意食酸酸地, 所以就要求店员俾多半个青柠俾我地, 店员亦二话不说攞比我地, 服务态度非常之好。
泰式炒金边粉
最后一道菜系马拉盏炒椰菜苗, 我好钟意食椰菜苗,不过唔系到到地方都有得食。椰菜苗非常鲜嫩爽口,咬落索索声。马拉盏味道亦非常香口惹味,而且鱼露分量掌握得刚刚好,唔会太咸,赞~
马拉盏炒椰菜苗
妈咪非常满意呢一餐泰国菜, 佢仲话下次有机会一定要全家一齐黎食添。既然妈咪咁满意, 下次一定要带埋全家黎食晚饭先。
庆祝纪念
生日