喺饿得granny当当嘅午后走咗入一间鼎鼎有名嘅海南鸡饭店,大排长龙嘅场面真系唔洗多讲,好多人嚟呢度系为咗那碟用心烹调嘅海南鸡。将鸡肉舀上碟,简直系咁滑咁闪,皮劲滑、肉嫩得滑唔溜手,随便撇一块入口,肉汁即刻流晒出嚟,真系有种忍唔住要搞盏鸡汤嚟配合啖鸡嘅冲动!椰香扑鼻嘅喇沙照住嚟,辣味、鲜味啱啱好,𠮶啖金边粉劲到爆灯,跟啲鲜虾、鱼片打个配合,食得我眼都闪闪发亮。喂,未算完,保安!佢哋𠮶碟葱油真系正到不得了,连平时唔怎么留意配菜嘅老豆都赞得五体投地;啖啖葱香,腾起𠮶股微微嘅甘香,令隔篱桌嘅哥哥都唔由自主望过嚟。每样小菜都做到精致得黎又有心思,系咁简单嘅午餐之中都有惊喜,绝对系人气食堂中嘅战斗机。下次行过嚟,唔知可唔可以唔使等咁耐,不过食完呢盘鸡,等下都值得啦!