2011-09-16
19 楼海境真系好正,全落地玻璃,最衰铁板烧枱大多远离窗边,只有一张系对正既,如果坐寿司吧就完全睇唔到海境添 ~ 服务都属中上级,热情有礼、面带笑容,比人种舒服感觉 ~ 菜式创新特别,亦好吸引,出品质数 good ﹗18:00 既餐厅好宁静好舒服,可以好安心地欣赏 19 楼美丽既黄昏同海境 ﹗本想坐铁板烧既 window seat,但只得一张,又已被食客 book 左喇。月圆之夜,唯一一张对海铁板烧枱比人 book 左,仲系只得两个人,咁都得架咩?两个人可以霸成张十人枱?墙上装饰都好特别,入场饰柜内放既系新鲜和牛同蔬菜。系铁板烧枱既右手面系放满不同日本清酒既酒柜。客人一坐低,由立即预备好调味料喇,芝麻酱同蒜味豉油配肉类,淡豉油配海鲜类,日式铁板烧都大同小异。饮返杯热腾腾既绿茶,休息左一阵,就预备 order 开餐喇 ﹗研究完个 menu,发现价钱较一般既高昂,最平一套个人餐每位要 HKD1600,下次先试喇。最后决定 order 二人餐啦,每位都约 HKD1000。酱油茄子,先黎个前菜开一开胃,淡淡既酱油味已完全渗入软棉棉既茄子之中,简单、清淡既冷盘清一清味蕾,感觉好奉 ﹗烧鳕鱼配牛油
烧鳕鱼配牛油香草汁。伴菜茄子、车厘茄、脆肉瓜、香草牛油汁加埋橄榄油,全部捞埋,十足一个暖沙律,新鲜、多汁、爽口、棉滑、醒神开胃混于一身,美味 ﹗鳕鱼外脆内嫰,外层煎到金黄香口、内里则保持嫰滑多肉汁,good ﹗
活波士顿龙虾,仲识郁同札札跳架 ﹗一般应该先展示比食客见到系活既先会开始烹调,但今次依位女师父忘记左喇。烹调过程中不外乎拆肉炒球、攞虾膏做汁。大多日式铁板烧都会再𪷽酒抢一抢火,助助庆,让大家精神吓,又可以让龙虾肉更爽更香,但原来此店一向唔咁做架呢。
波士顿龙虾球配虾膏龙虾汁,个酱真系好鲜好正好美味,一滴不漏放晒入 ﹗龙虾球爽口鲜味,炒得香口非常,而且仲保存到淡淡海水味道,全晚最好食既一道菜,好好好食 ﹗
日式香煎鹅肝配鲜菠萝,好特别既配搭,可减去油腻感。鹅肝未算非常肥美,加酱油同吃,还可以啦。因为鹅肝较油腻,所以大多会配生果或带酸既酱汁将其油腻感降低。
冷冬瓜沙律,配菜有生葱段、火箭菜、生京葱、木鱼碎,奇怪地我今次完全无反胃既感觉,居然可以将我由细到大都食唔到既生葱生京葱全部食晒落肚 ﹗系咪种唔同呢?冬瓜用日本酱油煨得入味,口感软腍腍,好熟识既味道,好清凉 ﹗好好食 ﹗
美国牛柳,我当然要最嫰既 3 成熟,朋友仔要食 5 成。肉质入口非常嫰滑,肉汁丰富。系淡口啲啰,仲唔够热,有部份仍然系冻架,似乎依位女师父有啲牛准㖞,我都知 3 成系好难做。牛味好淡,要加点酱油添味,都算合格啦。伴菜既露荀爽口清甜、冬菇肥美充满水份、蕃薯粉口带甜,good good good ﹗全部清晒,好味。
面豉汤,热腾腾,我最爱饮汤 ﹗好快又到美声喇,系时候清一清口腔,饮淡热汤,添点腌咸左既白萝卜、青瓜同牛蒡,好舒服,好优悠既感觉。
蛋炒饭,只加左少量青椒粒同洋葱粒,无其他材料喇。姐姐见我话唔够饱,尊登免费送我地每人一只荷包蛋,咁我唔客气喇,多谢。个炒饭无咩味道,总之早前食多几道菜啦。蛋炒饭,无味道,就算加豉油都无补于事 ﹗
柚子雪巴,酸酸地带甘味,我钟意 ﹗最啱唔爱甜既我,甘甘甜甜真系几好味。食左咁多油腻食物,清清肠胃最好。