2024-03-21
今日喺海港城行完街食完饭,心思思想食个甜品,见到海港城嘅现金券可以用呢一间,就行咗过嚟食。个位置都算偏僻喺海运中心嘅最角落位置,揾咗一阵先嚟到。坐低见到个餐牌已经比佢啲甜品吸引咗,我同朋友最后嗌咗一个哈密瓜热香饼,同埋朱古力麻糬窝夫。原来哈密瓜热香饼仲系限量12份,好好彩去到嘅时候未卖晒!!哈密瓜热香饼系一个好新奇嘅组合,佢哈密瓜入面装住啲云呢拿雪糕,哈密瓜啫喱,仲有热香饼,上面仲有蜜糖星星。 啱啱整好热辣辣嘅热香饼,配上冰冻嘅雪糕,同埋多汁香甜哈蜜瓜,成个组合好新鲜,一冻一热咁,好正,热香饼松软,好香面粉牛奶味,个雪糕都好幼滑,冇冰粒冇沙,唔会太甜。我哋连哈密瓜啲肉都刮埋落嚟食晒。 跟住到个朱古力麻糬窝夫,啱啱看好嘅窝夫,热辣辣咁啲麻糬都系半溶化状态可以拉丝,烟烟韧韧,连埋好脆外皮嘅窝夫,成个口感都系好好食。仲有一球朱古力嘅雪糕,好重朱古力味,又系冇冰粒冇沙。 其实我好惊喺出面食到啲雪糕系有啲冰沙喺入面,即系溶完雪又雪返落雪柜,一定系好唔新鲜,或者处理得好差。 呢间嘅甜品真系好靓,用嚟打卡一流,味道亦都唔差,咁啱有海港城券,过嚟食甜品真系好正!
原来哈密瓜热香饼仲系限量12份,好好彩去到嘅时候未卖晒!!