2021-02-24
好耐冇食日本嘢,今日专程同朋友过嚟食个便饭,呢间海胆仔有多款熟食或刺身定食可选,价钱由$58起,不过我哋就梗系拣刺身啦!每个定食都会附送沙律同埋汤,当我以为系面豉汤嘅时候打开竟然系蚬肉汤,出乎意料之外,都几鲜甜,豆腐又够滑,仲有少少海藻,唔错唔错。至于沙律就冇咩特别,都系沙律菜、蕃茄加上醋汁等等,都开胃嘅。刺身定食($118 ),有三文鱼、煮王(我都唔系好识呢只鱼,系师傅教我的,唔知系咪咁写呢!😝)、赤虾、北寄贝和带子,款式来讲都算几多,食材新鲜,而且碗饭仲好大碗!除此以外,间铺叫得海胆仔,我梗系要试吓佢嘅海胆,佢有两个定食都有海胆,最后我哋拣咗「爆胆丼」( $168 ),果然劲多海胆!仲有鱼子添!海胆有两款,有块版垫住嘅系加拿大海胆,另外直接放喺块面上面嘅系加州海胆,两者颜色上有少许分别,前者颜色较深,不过两种都好鲜甜肥美新鲜,食得出加拿大海胆质地相对爽口啲。呢个价钱食到呢个份量和质素,好满足呀!而且佢仲有得买外卖,如果唔得闲坐低食,买返屋企都好好呀。
刺身定食
爆胆丼