2023-01-13
好想快啲冲去🇯🇵疯狂食海胆😛但其实留系香港都食到高质海胆😏呢间系铜锣湾嘅U IZAKAYA以海胆料理作主打,厨师巧妙地用新鲜海胆设计出唔同精致料理,可以试下全海胆嘅海胆盛宴🤩🤩或者lunch time都有几款性价比好高嘅lunch set👍🏻👍🏻今次我叫呢个Set D就有小食、沙律、汤、茶碗蒸、寿司、串烧、甜品、饮品,非常丰富🤰🏻可以满足食海胆嘅瘾😝呢度空间感好好,仲有露台位置有个无面男公仔打卡位🤣竹炭面包配海胆酱每个套餐都会送上竹炭多士配海胆酱,酱汁用上新鲜海胆加海胆酱调配而成,海胆味超级鲜🥰🥰真系食到新鲜海胆鲜甜味,直头想带返樽返屋企😚😚松叶蟹肉沙律松叶蟹肉🦀份量多而且好鲜甜👍🏻好揼本,几钟意佢落咗啲油渍车厘茄,加上沙律菜好醒胃。马赛鱼汤汤头饮到好浓郁鲜甜嘅海鲜味,虾肉同蚬都大只弹牙新鲜😗😗海胆海鲜茶碗蒸本来简单嘅茶碗蒸加上海胆即时升华不少😎😎蒸蛋非常滑溜,食落有惊喜😋😋原来唔止面头有原片海胆,蒸蛋本身都食到香浓鲜甜嘅海胆味,仲有油脂丰腴嘅火炙三文鱼腩,充满口腔嘅海胆味带来幸福感💖寿司六贯(海胆、矶煮鲍鱼、黑松露带子、吞拿鱼、油甘鱼、火炙左口鱼边)前面已经食到半饱,先至到主菜部份🤪
竹炭面包配海胆酱
松叶蟹肉沙律
马赛鱼汤
汤头饮到好浓郁鲜甜嘅海鲜味,虾肉同蚬都大只弹牙新鲜😗😗
海胆海鲜茶碗蒸
前面已经食到半饱,先至到主菜部份🤪所有鱼生都好鲜甜,海胆唔使多讲,好甘香😚;鲍鱼甜甜地几弹牙;油甘鱼呢款比较有咬口;吞拿鱼好厚身带点油脂香;带子似乎系我食过嘅带子刺身入面最厚👏🏻👏🏻带子本身鲜甜味爆发;火炙左口鱼虽未至于入口即溶但油香丰富😽
苹果豚肉卷串烧
豚肉咸咸香香,好邪恶😈巧妙地衬以爽脆多汁而且特别嘅苹果💦口感好正,加上黑醋汁点缀即刻减低腻感。
厚切牛舌心串烧
口感好弹牙,食落带点炸蒜嘅香气,唔错😛
黑蒜椰菜仔
椰菜仔带轻微嘅甘苦味更能减低整餐嘅腻感,如果口感爽脆啲就更加完美喇。
甜品
是日甜品系柚子雪葩🍧酸爽嘅味道加上沙冰般嘅口感,平衡返一整餐嘅饱滞感😆
Purple Hearts (Buttergly Pea, Yuzu puree, cranberry juice, soda)
呢度餐牌都有几款特色嘅cocktail同mocktail等酒类,呢杯mocktail卖相好吸引😻酸酸咪咪嘅红莓汁加上菠萝肉好清爽。
人均消费:$720
推介指数(10分为满分):9分