2022-12-17
假日去shopping经过美丽华见到呢间米芝莲得奖餐厅做紧海蛎节~ 身为海蛎爱好者当然唔可以错过呢次机会啦🤤 今次推咗六款冬至鲜海蛎菜式、煎炸焖煮样样有齐,一定会有款啱你心水🥰海蛎煮泗粉以蕃薯粉做成,口感滑爽弹牙,入面更有大量嘅蚝粒、五花肉、冬菇等配料,惹味无穷💕 香炸海蛎饼上枱时热辣辣,外皮炸至金黄色,香脆可口,咬落去食到啖啖嘅海蛎肉,十分满足😬精美四小拼集齐四款福建嘅经典小食,小肠清洁得好干净,弹牙入味、紫菜酸酸地咁十分开胃、笋干甘甜爽口、个人最推醉蚶,创新又好味😎莆田荔枝肉先酸后甜,味道久久不散,肉质嫩滑而且个皮都唔厚~ 家烧海带苗几有惊喜,浸海带都系第一次食,感觉更加健康😋福建红姑海鲜卤面份量十足,红红嘅汤底以红菇、香菇、虾仁干、五花肉、花生、蔬菜等多款配料煮成,浓而唔稠,忍唔住一啖接一啖🥺 最后以滋补嘅建莲雪耳汤作结,开