2012-10-18 1129 浏览
上次来石澳游水已经想到来食晚饭, 昨晚突然约友人食饭就决定入来石澳食个晚饭好啦.6时多就到了, 估唔到好多食店如都仍然营业, 石澳同赤柱既食店真系大大不同.晚上既赤柱食店一般比较岩情侣边食边睇下个海景浪漫一番, 反而石澳好似平民化点想食碗粉面又可以一早睇左OR见到此店食评好好就来试一试.2个人叫左个冬阴公, 泰式拚盘, 泰式炒椰菜苗及一个鲜虾炒金边粉.冬阴公材料十足, 味道香浓带微辣, 而且加上蕃茄在内中和冬阴公既辛辣味道酸酸地更加开胃. 汤内虽然得一只大虾, 但虾肉够新鲜甜美.再来既拚盘系我最欣赏, 拚盘内有鱼饼, 虾饼, 春卷及荷叶鸡, 虾饼炸得松脆虾肉够弹牙, 鱼饼夹克香料非常香口, 而荷叶鸡食时带阵阵既荷叶香而且鸡肉嫩滑.椰菜苗够嫩带点爽脆甜美再加上面豉酱一起炒好惹味.最后既鲜虾炒金边粉炒得够干身而不油腻, 金边粉带点烟韧带点甜酸味道非常好味.整体上每样食物都做得好出色, 加上秋凉时分来有阵阵海风非常舒服.

一早睇左OR见到此店食评好好就来试一试.

椰菜苗够嫩带点爽脆甜美再加上面豉酱一起炒好惹味.

2012-10-17