2023-10-18
眼见奥海城想食嘅餐厅好多人排队,坐底要等成个钟,于是朋友提出话不如出去食打边炉个类,系Openrice揾咗附近呢间餐厅有蟹食,价钱又咁平去试下伏唔伏都好😂😌食完就觉得一定要出篇食评赞下佢,特别系楼面叔叔,全程劲好服务,会提醒我哋计时几时食得,又会帮我哋煲粥,好nice!—————————————————————📍 满粥顺德粥底海鲜火锅地址: 大角咀杉树街2-16号金基大厦地下G7号舖✍🏻/食评/◍肉蟹餐 $198(一人份量)叫咗两个肉蟹餐,入面包埋7样海鲜,6样自选火锅材料,最后再加入珍珠米粥底煮成海鲜精华粥🫡海鲜同配料都系跟人头份,当时以为未必够我哋食,最后饱到连个粥都食唔完☹️😭汤底系米水,叔叔有解释米水可以保持到海鲜嘅鲜味,之后食晒海鲜先落南瓜芋头粟米继续慢煲~7样海鲜都好新鲜,虾同蟹上台个时仲识郁,睇得出系落单之后先㓥👻6只虾都好鲜甜爽口,虾肉唔霉🤍蟹身好大只,入面都多蟹膏,不过放入煲之后就煮开咗落晒米水到😂😂最后变成蟹膏海鲜精华粥😎加上有3种贝类,好肯定咁讲全部都冇沙洗得好干净!!!就连唔食鲩鱼嘅我都因为佢冇骨试咗两旧,都系冇腥味~煮完海鲜就落配料,其实有晒step可以跟,加上
—————————————————————
📍 满粥顺德粥底海鲜火锅
地址: 大角咀杉树街2-16号金基大厦地下G7号舖 ✍🏻/食评/
◍肉蟹餐 $198(一人份量)
煮完海鲜就落配料,其实有晒step可以跟,加上店员都会提我哋,所以冇overcook🫡
配料方面推荐牛肉芝心丸同肥牛片!两者都重牛味,芝心丸好弹牙,入面D芝士拉丝好正~食完配料再叫叔叔拎粥胆倒入去汤底到,再加埋猪油渣、菜脯、蛋浆,口感好绵滑又咸咸地好好味!!🥳