2021-11-06 1971 浏览
认识有啲嗜酒嘅朋友,佢哋好识饮识食,成日听佢哋讲食咩菜配咩酒,讲到点样产生化学作用,好神奇。早两个月前已听佢哋提过吓由日本食品海外推进中心(JFOODO)跟本地餐厅搞咗个大型日本清酒联乘活动「SEAFOOD LOVES SAKE.」,而今年已喺第三个年头。除日本菜,清酒配广东菜一样得,感觉非常新颖,是夜就嚟到会展嘅「金紫荆生记粤菜厅」一尝日本清酒x广东海鲜料理嘅罕见配搭。讲开以做古法、手工中菜闻名嘅「生记」,原来湾仔总店已有45年历史,堪称老字号,就算疫情呢两年,都依然屹立不到,可见其实力。今次扩展到去会展商场之内,格调升级咗,场内楼底特别高,又有落地大玻璃,环境非常清雅,嚟嘅客人亦比较斯文,所以,整体感觉清幽,有别一般中菜酒家。讲到明是次喺清酒跟中菜嘅联乘,所以,今晚将会品尝嘅清酒都摆晒出嚟,4款清酒都各有特色:薰、爽、醇、熟,最贴心喺有张简介去描述清酒及呢4种个性,以及一啲清酒嘅小知识,等我呢种门外汉学吓嘢,长吓知识。琥珀合桃一边睇资料,一边试试餐厅自家制嘅琥珀合桃,果然做得有水准,甜蜜香脆。「生记」出名嘅手工菜如虾子柚皮、鹧鸪羹、菊花豆腐就未有机会一试,但是夜嘅菜单亦喺富心思嘅倾

,等我呢种门外汉学吓嘢,长吓知识。
日本清酒
琥珀合桃

琥珀合桃
「生记」出名嘅手工菜如虾子柚皮、鹧鸪羹、菊花豆腐就未有机会一试,但是夜嘅菜单亦喺富心思嘅倾力之作,当中有4道菜式刻意配上4款不同嘅清酒嚟品尝,当然,余下嘅菜式亦可以按个人喜好嚟配搭,喺一次非常有趣嘅体验。温馨提示一下,清酒跟菜式嘅配搭有可能会稍作调整,有兴趣嘅朋友最好就事先打电话到餐厅问一问清楚
枱上都放好酒杯,一切都准备就绪。而讲到每一款酒,名字都一连串咁,原来喺包含酒厂名称、酒嘅名称、酒嘅种类,小弟就低层次,单喺睇个酒樽靓唔靓,哈哈!顺带一提,呢度嘅服务好熨贴,招呼到位。
醉品前菜 + 七贤 绢之味 纯米大吟酿

先由冷盘登场,包括醉鲍鱼、海中虾、鸭舌,均用上花雕腌过夜,所以,甚具酒香,却一啲都唔呛喉。再者,鸭舌口感清爽,海虾弹牙鲜甜,鲍鱼柔韧有咬口。配上呢一款带果香,而味道圆润清甜嘅薰酒,确喺有种吊起冷盘海鲜嘅鲜甜味。
七贤 绢之味 纯米大吟酿
特色烧味双拼 + 天吹 山酛 纯米大吟酿 雄町 杜鹃花酵母

双拼包括黑毛猪叉烧拼烧鳝,虽然喺粤菜咋,摆盘都好靓,衬住杯清酒,卖相一流。先试嚿叉烧,唔止烧得甘香,啲㶶位就特别正,肉质极之松化,烧鳝又如何?同样做得出色,甘脆富油香。因为两样都喺味浓之物,就配上味醇嘅醇酒,话虽如此,但入口喺出奇地爽口,甚有解腻之效。
天吹 山酛 纯米大吟酿 雄町 杜鹃花酵母
金紫荆生记特色孖宝 + 千代寿 虎睡 纯米大吟酿

叫得特色,就当然又喺招牌嘢啦,香煎手刴莲藕饼拼锅贴大明虾,据我所知,都喺顺德菜。藕饼做得好的骰,入口外层煎得香脆,食落充满莲藕味;而大明虾炸得甘香不腻,虾胶打得弹牙。配香口嘢,用上香气清新嘅爽酒就真喺几夹,两者有种融和互补嘅平衡感。
千代寿 虎睡 纯米大吟酿
金紫荆生记特色孖宝 + 千代寿 虎睡 纯米大吟酿
金紫荆生记特色孖宝
金紫荆生记特色孖宝
香煎海盐马友件 + 达磨正宗三年

嚟到主菜部份,先有煎马友登场,据店长介绍,马友经过海盐腌咗一晚,再风干,所以,煎出嚟外皮脆到不得了,咸香味已渗进入鱼肉内,但却又不失鱼鲜味,佐以葱油,另食味更富层次。而配以熟成三年嘅熟酒,色泽就明显比较深,虽然风味较强,味道较厚重,但就几衬托出马友嘅盐香。
达磨正宗三年
达磨正宗三年
香煎海盐马友件
玻璃贵妃脆皮鸡

呢一道喺店家嘅招牌菜之一,功夫亦都好多,首先选用唔太重嘅清远鸡,再用以瑶柱、虾米、金华火腿所熬嘅上汤慢火浸熟,再风干,有落单时就酥炸,可以讲喺将贵妃鸡同炸子鸡嘅特点结合而成。食落外皮真喺好香脆,鸡肉非常嫩滑,皮下脂肪又少㖞,衬只爽酒个人感觉最唔错。
香辣和牛粒

用上和牛,已经喺有一定嘅保证,和牛粒煎得香口,咬落既有油香,又富肉汁,肉质好嫩滑,而味道带点辣劲,却唔会呛喉,非常之惹味好食。由于属味浓,小弟班门弄斧就试以熟酒相配,感觉又真喺几唔同,友人话辛辣味跟酒香有种搏力嘅互动,果然喺识饮之人,层次比小弟高。
梅菜王蒸菜心

经过3记浓味或香口嘅主菜,来一道蒸菜心,既清清味蕾,又平衡一下食咗咁多肉。虽然简单,但啲梅菜好清香,又无死咸嘅问题,感觉好舒服。
梅菜王蒸菜心
香葱砂锅饱鱼焗饭

接近尾声,就自然喺上主食嘅时候,话就话焗饭,当然有别西式,都喺先炒后焗,而饭粒炒得分明、爽身,饭内仲混有唔少鲍鱼粒粒,的确好味。
香葱砂锅饱鱼焗饭
甜品(太极马拉糕、手工芝麻卷、喳咋)

中式、西式都好,以甜品作结,总喺一个完全收场,甜品更喺三星报喜。马拉糕做成太极之形,虽然花巧,但绝对喺心机嘢,分别喺原味、芝麻味,食落糕身非常松软而不黏牙;芝麻卷更喺口碑之作,依家都好少酒楼会做,功夫多嘛,洒上少少金箔,自然更贵气,最难得喺卷身软滑,芝麻香自然,又够浓郁;至于喳咋亦唔错,内里非常多料,有椰香味。
太极马拉糕
手工芝麻卷
喳咋
小弟非嗜酒之人,原以为清酒就梗喺配吓日本嘢最好啦,估唔到配中菜一样掂㖞,就算我呢等门外汉,都觉得咗配衬都几特别。事后上番官网睇,原来呢个活动有成60间中菜馆、40间和式料理店参与,设计出逾300款清酒x海鲜菜式,可谓势势浩大!
金紫荆生记特色孖宝 + 千代寿 虎睡 纯米大吟酿
手工芝麻卷