2014-11-23
平时主要去流浮山食海鲜,胜在唔使谂,话俾老细听你预既budget就可以帮你发板,啱晒我呢类懒人。 作为海鲜控,是日海鲜瘾起,怂恿左友人揸车拉大队去三圣食餐劲 一到埗,我地先去关财记买海鲜。5个人,买左3只濑尿虾,3只龙虾,一只花蟹,5只扇贝同蝴蝶蚌。再拎左啲料整海鲜汤。埋单1270去到南记即刻落单,可能是日人太多,我地等左大半个钟先有野食。先黎既系蛋白蒸花蟹,蛋白有阵花雕味加阵阵蟹膏味,不过可能蒸过左时间,唔够滑,但庆幸蟹够新鲜,还不俗。跟住系椒盐濑尿虾,一贯椒盐味,好香,濑尿虾好大只,每人半只已经好够。等左阵送黎金银蛋菠菜,正好清一清油腻。抖一阵,再黎-蒜蓉蒸扇贝。扇贝好大只,净系个壳都成只碟咁大。带子位已起,蒸得刚刚好,既鲜甜又嫩滑,好吃。重头戏-芝士脆皮龙虾出场。龙虾开边加芝士去焗,上枱时已经闻到好香芝士味。全只铺著一层厚厚芝士,面好脆,连埋龙虾肉放入口,出奇地搭,先来芝士既香,再来龙虾既
作为海鲜控,是日海鲜瘾起,怂恿左友人揸车拉大队去三圣食餐劲
等左阵送黎金银蛋菠菜,正好清一清油腻。
重头戏-芝士脆皮龙虾出场。龙虾开边加芝士去焗,上枱时已经闻到好香芝士味。全只铺著一层厚厚芝士,面好脆,连埋龙虾肉放入口,出奇地搭,先来芝士既香,再来龙虾既鲜,无懈可击。
跟住黎既油盐水蝴蝶蚌,蝴蝶蚌系第一次食,海鲜舖话要年头年尾先有架㖞。佢既质感比较爽,而味就同花甲差不多,可惜将佢放喺龙虾之后真系被比下去。
最后先到既海鲜汤,料同汤分上,可惜咸左少少
连埋酒水,白饭,加工费,800蚊埋单。今餐总共2070,唔算好平,但质量绝对取胜。