成年无黎呢间观塘渌鼎记打边炉,今晚一于encore!今晚食小宝套餐,7:30前离座价钱$228加一。落单用QR code,包以下食物:汤底有八款拣,包括皮蛋莞莤豆腐锅,大红袍麻辣锅,澳门猪骨锅,菠萝沙嗲锅,老坛酸菜麻辣锅,花胶美人锅,正宗药膳锅,田园农香番茄锅。今次拣左菠萝沙嗲锅,超正,够哂浓味又唔过份,加左唔少新鲜菠萝等佢少少辣辣哋又少少甜,仲有京葱丝,我哋好钟意。菠萝沙嗲锅令到所有食材都非常好味,真系必点,而且其实唔算太辣,好惹味。食到最尾都仲够味,完全唔洗另点酱汁。安格斯极佳级精修肥牛安格斯封门柳安格斯封门柳一客两片,好瘦,不过都唔韧。美国安格斯牛肩胛美国安格斯牛肩胛一客两大片,就多少少肥膏,唔好渌太耐都好嫩,个人觉得牛味较好。唔会太薄切,食落有质感。伊比利亚黑毛猪伊比利亚黑毛猪一客3片,猪味好浓又嫩口。黑儿猪卷腩黑儿猪卷腩一客多片,系圆形切割,就脂肪较多。纽西兰羊肉片纽西兰羊肉片都系系圆形切割,一客两片。食落好嫩口,脂肪少,味道只有少少膻。鲜脆鲩鱼片渌一阵就食好脆口,好有鱼鲜味又健康。手打鲮鱼丸,墨鱼手打丸,虾丸手打丸手打鲮鱼丸,墨鱼手打丸,虾丸手打丸细细粒,非常弹牙,果然系手
成年无黎呢间观塘渌鼎记打边炉,今晚一于encore!
今晚食小宝套餐,7:30前离座价钱$228加一。

落单用QR code,包以下食物:

安格斯极佳级精修肥牛
安格斯封门柳

安格斯封门柳
安格斯封门柳一客两片,好瘦,不过都唔韧。

伊比利亚黑毛猪
伊比利亚黑毛猪一客3片,猪味好浓又嫩口。
黑儿猪卷腩

黑儿猪卷腩
黑儿猪卷腩一客多片,系圆形切割,就脂肪较多。

鲜脆鲩鱼片
渌一阵就食好脆口,好有鱼鲜味又健康。
手打鲮鱼丸,墨鱼手打丸,虾丸手打丸
手打鲮鱼丸,墨鱼手打丸,虾丸手打丸细细粒,非常弹牙,果然系手打,好新鲜。

另外仲有脆脘鱼腩同鸡子。
日本枝豆

日本枝豆
呢款小食都唔错。
自助配料吧
自助配料吧好衞生,全部用盖盖住或者用盒装好,连青菜都用保鲜纸包住,抵赞! 选择有好多,一般既配料如龙虾丸,牛丸,猪肉丸,芥末贡丸,包心蟹籽丸,脆皮芝士肠,鱼腐,鱼片头,午餐肉,蟹柳都有。较为特别嘅有帆立贝,鱿鱼,鸭血,鹅肠,台湾米血糕等等。饺类都有几款,包括水饺,鱼皮饺,韮菜猪肉饺,冬菇鸡肉饺,鲜虾云吞。
青菜

青菜有三款,分别系娃娃菜,生菜,西洋菜同菜心,全部都好新鲜。好正,青菜吸咗个辣汤好好味。
其他蔬菜

其他蔬菜仲有淮山,莴苣,薯粉,南瓜片,冬菇,海鲜菇,粟米,金菇,冬瓜,山根,木耳,莲藕片,响铃。
响铃,炸鱼皮

主食有稻庭乌冬同出前一丁。值得一提系连炸鱼皮都有,渌一渌就食得,香脆好味。
自助配料吧

饮品柜有两大个,有好多选择,有自家制凉茶包括竹蔗茅根,绿妍茉莉茶,蜜桃乌龙茶,凯米诺椰汁饮品,鸿福堂支装饮品,道地包装饮品,韩国乐天罐装饮品,罐装汽水等等。
饮品柜

欣赏佢既自家制竹蔗茅根,少少甜味,感觉天然,系好清甜既蔗汁味。
解茶,竹蔗茅根

酱料自己系自助酱料吧攞。
自助酱料吧

甜品有哈跟大师雪糕杯,不过要另外加钱。

落单后上菜时间都好快,都冇乜点漏单既,所以两个钟实够食饱。整体而言,食物质素唔错!座位舒适,我地两个人霸左个四人卡位,枱同枱之间距离足够,坐得好舒服。整体卫生情况几好,令人食得安心。计落价钱唔算贵,唔怪得平日晚市都咁多人。
2022-07-25
青菜