2K
好耐之前黎过一次买外卖,试过外卖酸菜鱼同鸡煲。今晚黎呢度试下堂食先。原来呢度晚市做打边炉放题,有三款套餐,包既野食同限时唔同,视乎日子同入座时间都有唔同价钱。今日我地试下个入门既小宝套餐先,自选120分钟系$248加一。主打肉类有美国SRF和牛同和牛粒,美国安格斯牛肩胛,鹿儿岛梦幻豚,纽西兰羊肉,脆鲩鱼片,鸡件,手打鲮鱼丸,自家制甜品同凉茶。落单用QR code,除左以上肉类,前菜有胡麻酱秋葵,香醋鲜云耳,台式盐酥鸡,鲍汁扣鸡脚等等共六款。每次落单只可以叫三份,不过可能佢见我地两个人,每次只系上左两份俾我地。所有主打肉类当中,我地觉得和牛粒最好食,超嫩滑又爽爽地又有牛味,好似落左松肉粉嘅嫰牛肉。有d仲带少少筋,更有咬口,正。和牛片嘅油花好靓,唔可以渌得太耐,否则会韧,都好嫩口同重牛味!牛肩胛相较之下较为韧。羊肉片唔膻,都算嫩口好味。豚肉脂肪较多。手打鲮鱼丸较细粒但系都食得出系手打既。台式盐酥鸡居然都唔错,新鲜热辣,嫩滑有肉汁。鲍汁扣鸡脚有d咬口,骨胶原感重。胡麻酱秋葵新鲜爽脆,加胡麻酱好食。 香醋鲜云耳蒜香味浓,酸酸地几开胃。自助配料吧好衞生,全部用盖盖住或者用盒装好,连青菜都用保鲜纸

美国SRF和牛同和牛粒, 脆鲩鱼片, 手打鲮鱼丸

美国SRF和牛粒

美国SRF和牛

牛肩胛相较之下较为韧。
美国安格斯牛肩胛

羊肉片唔膻,都算嫩口好味。
纽西兰羊肉

豚肉脂肪较多。
鹿儿岛梦幻豚

手打鲮鱼丸较细粒但系都食得出系手打既。
台式盐酥鸡

台式盐酥鸡居然都唔错,新鲜热辣,嫩滑有肉汁。
鲍汁扣鸡脚, 胡麻酱秋葵, 香醋鲜云耳

自助配料吧

自助配料吧好衞生,全部用盖盖住或者用盒装好,连青菜都用保鲜纸包住,抵赞! 选择有好多,一般既火锅配料如龙虾丸,牛丸,肠仔,午餐肉,蔬菜,饺子等等都一应俱全。蔬菜特别系冬瓜片同莴苣片都超清甜,青菜如生菜质素都好高,完全可以满足食菜既需要。其他青菜仲有娃娃菜,菜心同西洋菜。值得一提系连炸鱼皮都有,渌一渌就食得,香脆好味。我都试左韮菜猪肉饺同冬菇鸡肉饺,饺皮又薄又滑,烟烟韧韧,饀料又正,好好味㖞。

自助配料吧

汤底有十款,有辣有唔辣,好多选择。今次拣左正宗药膳锅,汤料有好多党参,甜桂圆,杞子同红枣,汤底味道较淡,有少少似清汤,不过就较易食到食材本身既鲜味。唔够味可以去自助酱油吧攞。
正宗药膳锅

饮品柜有两大个,有好多选择。
饮品柜

欣赏佢既自家制竹蔗茅根,少少甜味,感觉天然,系好清甜既蔗汁味。我同同行友人一人清左一支。
竹蔗茅根

自家制甜品系绿茶红豆布丁,每人限左一份,要同服务员讲先有。绿茶布丁整得好滑溜,加上面头一小pat红豆蓉,为呢餐划上一个完美既句号。
绿茶红豆布丁

落单后上菜时间都可接受,都冇乜点漏单既,所以两个钟实够食饱。不过要落单嘅肉类质素如果可以稳定d,次次都好似第一轮咁就更好。自助配料吧既质素出奇地唔错。

座位舒适,我地两个人霸左个四人卡位,枱同枱之间距离足够,坐得好舒服。整体卫生情况几好,令人食得安心。计落价钱唔算贵,唔怪得平日晚市都咁多人。
2021-03-23
美国SRF和牛粒