2016-03-27
天气又开始凉凉地,唔想成日打边炉咁热气,食返碗热辣辣嘅粥都系一个唔错嘅选择。虽然平时唔太钟意食粥,因为觉得粥都系淡口又无乜嘢食,唔系病都会想食,但食过辉记又开始有D改观...每晚八点过后,直至清晨六点,就系辉记营业嘅时间,岩晒一众「夜猫」觅食。辉记真系可以用「其貌不扬」嚟形容!佢嘅厨房就系后巷,几张稀疏嘅褶枱放系路边同后巷。门面唔吸引,但够地道,几个伙计同老板分工合作,每晚都吸引不少食客光顾。菜牌设计老派,一句「创1976」已经暴露粥店年纪,数数手指原来已经开咗四十年。之前已经食过辉记嘅鸡粥,鸡肉肉质结实,唔似出面食𠮶D咁淡口。今次决定试下佢嘅烧鸭粥!出面食嘅粥多数都系偏白稠绵微咸,但辉记嘅粥偏黄,烧鸭嘅咸味渗入粥里面,而且听闻辉记煲粥唔系用清水,而系用下栏熬成嘅汤,食落去仲可以食到一粒粒嘅菜脯,都几好味!可惜嘅系,今次嘅粥比上次稀咗少少,希望下次可以Keep返个水准啦!炒面够锅气,不过不失!油炸鬼虽然唔系即炸,所以唔算好脆,但肠粉皮够滑,呢个炸两都算ok,系份量少咗D!深宵突然肚饿,谂唔到食咩,又唔想食麦记咁颓,都可以考虑支持小店,食返碗靓粥㗎!
每晚八点过后,直至清晨六点,就系辉记营业嘅时间,岩晒一众「夜猫」觅食。辉记真系可以用「其貌不扬」嚟形容!佢嘅厨房就系后巷,几张稀疏嘅褶枱放系路边同后巷。门面唔吸引,但够地道,几个伙计同老板分工合作,每晚都吸引不少食客光顾。 菜牌设计老派,一句「创1976」已经暴露粥店年纪,数数手指原来已经开咗四十年。