2024-11-13
琴晚喺深水埗试咗「上海万家村小馆」,呢间小馆主打正宗上海菜,每道菜都充满家乡味。首先,水煮鲈鱼真系今晚嘅主角,鱼肉滑嫩,配埋麻辣汤底嘅香气扑鼻而嚟,辣得过瘾但唔会过火。汤底够浓郁,辣度恰到好处,唔会抢走鲈鱼嘅鲜味,每一啖鱼肉都系香辣同嫩滑嘅双重享受。配搭嘅菜饭亦好正,配上香浓嘅汤底,整体味道层次非常丰富。然后,鲜肉小笼包系必试之选!小笼包皮薄,里面嘅肉馅非常多汁,每咬一啖都会有汤汁流出嚟,味道鲜甜。肉馅嫩滑,配埋醋同姜丝,简直系绝配,食一笼真系唔够喉。生煎饺子煎得金黄香脆,底部酥脆,内里嘅肉馅多汁,唔会过干。蒜泥白肉亦系我嘅心水菜,薄薄嘅白肉片,铺满浓郁嘅蒜泥同麻辣酱汁,食落去香辣开胃。蟹粉豆腐羹亦都系亮点之一,豆腐嫩滑,蟹粉香浓,味道非常细腻。蟹粉嘅鲜味完全融入汤羹入面,每啖都充满蟹粉嘅鲜味。「上海万家村小馆」嘅环境虽然唔算华丽,但胜在够亲切,服务态度亦都几好,员工细心又热情,上菜速度都相当快,无需等太耐。