餐厅: 聚來車仔麵
资讯:

2024-03-25 52 浏览
我同老公系深水埗去食「聚来车仔面」, 呢间系家庭式店舖唔少菜式, 都系自家秘制, 例如一啲小食, 秘制辣鱿鱼, 香煎猪扒, 我见隔离枱个啲, 真系好大块呀! 店内阿姨埋枱招呼好亲切; 餐厅右手边, 挂着一幅画,写着:我的面,给你家的味道。有差不多50款𩠌比你拣, 每款𩠌嘅份量都适中, 由$9-14都有, , 面底$12起, 跟餐要热饮加$5, 冻饮或者汽水都系加$7, 仲有特饮加$10, 价钱亦唔系贵。三𩠌车仔面我叫左一碗三𩠌米线, 配鱼肉春卷, 生根, 鸡翼尖; 米线好滑又够淰; 鱼肉春卷, 平时啲车仔面都好少见呢款𩠌, 佢嘅鱼肉春卷好似腐竹同鱼蛋结合嘅感觉。第一啖咬落去真系好有惊喜,因为佢嘅鱼肉好弹牙而且肉质好鲜嫩。鸡翼尖都卤得好入味, 而且可以骨肉分离; 我要少辣, 唔算好辣, 枱面仲有一樽自家制辣菜脯比你调味。呢个跟餐要了一罐可乐。爆浆阿华田西多士(朱古力榛子酱) - $40甜品方面, 我同老公share左一个佢地好出名嘅爆酱阿华田西多士, 邪恶至极呀! 西多士铺了满满嘅阿华田粉, 阿华田酱汁, 淡奶, 炼奶爆浆, 浓浓阿华田 mix埋入面夹住朱古力榛子酱, 甜甜地食落真系好开

三𩠌车仔面

爆浆阿华田西多士(朱古力榛子酱) - $40
甜品方面, 我同老公share左一个佢地好出名嘅爆酱阿华田西多士, 邪恶至极呀! 西多士铺了满满嘅阿华田粉, 阿华田酱汁, 淡奶, 炼奶爆浆, 浓浓阿华田 mix埋入面夹住朱古力榛子酱, 甜甜地食落真系好开心; 仲要切开西多士个阵, 啲朱古力酱已经好似熔岩咁爆出嚟, 简直系双重享受。

招牌煎饺 - $40/6只
老公唔太肚饿, 只叫咗芝士粟米煎饺, 即叫即煎, 香脆可口, 而且件件饱满, 一咬开啲芝士已经涌紧出嚟, 仲可以有少少拉丝, 绝对系必食推介。

冻柠茶 +$3
跟多士餐加$3有冻柠茶, 叫了走甜, 茶底浓度适中, 唔会有苦涩味。唔错!