餐厅: 雅 ‧悠蔬食
资讯:

2023-12-01 1737 浏览
今日同妈咪出尖沙咀,听朋友介绍有一间几精致嘅新派素菜馆,妈咪一定钟意~就带佢嚟试下啦!一入门口你完全唔会觉得佢系素菜馆,同印象中嘅装潢完全唔同,感觉似西餐厅~🤭🥰店舖内以紫色同白色为主调,感觉优雅舒适~☺️店员非常有礼貌,安排座位后就点菜~妈咪话下昼食得好饱,所以我哋先叫一个套餐,再加少少嘢啦!好彩只系叫一个晚餐,原来份量都非常多,包括两个前菜小食、一个汤、一个手卷、一个主菜同埋一个甜品。两个前菜系藜麦野菜松子薯球同卤水花菇毛豆百叶豆腐~作为开胃菜真系好啱!卤水豆腐配毛豆十分入味,三扒两拨就食晒咁济!🤭😝妈咪拣咗香芒牛油果苜蓿芽手卷,两块紫菜非常脆口,一上枱就要即刻享用啦~唔系淋咗就唔好食啦!姬松茸竹笙黄耳百合炖汤非常好饮!!🥰😍因为炖汤汤汁好清,但系姬松茸嘅香气四溢,好好饮!主菜叫咗羊肚菌萝卜黄耳炆素腩配羽衣甘蓝菜饭,真系好入味!而且素腩质感好有咬口,羽衣甘蓝菜饭都好香!加多一个炒素翅,已经十分满足!甜品升级咗做「紫脆金迷」,根本上系一杯香芋芭菲~入面除咗香芋雪糕,仲有草莓、金栗、麻薯、奇亚籽同哈密瓜粒,配埋雪糕忌廉仲有两块脆片,妈咪话食得好开心!🥰🥰👍🏻💝

紫脆金迷

2023-11-30