2017-12-18
天气终于凉了,又系时间打边边了。呢间「四季文昌」最出名一定系椰子鸡锅,因为一入餐厅已经闻到好香嘅椰子味。以两份椰青一份椰皇做base嘅汤底,难怪如此清甜!加汤当然唔洗钱啦;但如果要加椰青/椰皇,就要加$38,视乎个人喜好啦。饮完啖椰子鸡汤就一于就叫个「冬日套餐」($438/2-3位用)先:套餐都几丰富,包括-原味椰子文昌鸡 (半只)漏斗用来计时圣诞三文鱼刺身海南沙姜脆猪手安格斯牛小排 (小)海南手工丸(墨鱼丸、牛丸、猪肉丸、虾丸)健康野菜篮养生菇菌篮日本稻庭乌冬除左必食嘅椰子鸡锅之外,我地仲加点个雪浓牛骨汤配牛肉拼盘(黑毛和牛牛肩胛肉及牛舌)(+$158),黎个一锅二食。呢个奶白色嘅雪浓牛骨汤系以日本产地嘅牛骨、牛膝骨、牛内脏等熬制,饮一啖汤,牛骨香气几重!食牛食到停唔到,我地仲单点一碟佐贺A5和牛牛肩肉($398),牛肉油脂分布均匀,放汤几秒就食到,超正!饮品方面我叫左杯椰青($42)同椰汁沙冰($38),其实只要你喺度食嘢,就会听到手起刀落嘅斩椰子声音,就证明椰青系几咁受欢迎呢!临走仲收到份圣诞礼物...调味瓶 (原来系order冬日套餐送架!)
套餐都几丰富,包括-
原味椰子文昌鸡 (半只)
漏斗用来计时
圣诞三文鱼刺身
海南沙姜脆猪手
安格斯牛小排 (小)
海南手工丸(墨鱼丸、牛丸、猪肉丸、虾丸)
健康野菜篮
养生菇菌篮