2023-07-02
🏮辛尝试 - 书湘门第🏮〰️〰️📆 探店行动:18/5/2023 | 星期二 | 1230 🕧 | 人数 2️⃣〰️〰️喺何文田返工嘅我,午饭时间偶尔会搭小巴落红磡黄埔觅食。今日契妈话带我试辛野,一间叫"书湘门第"嘅湘菜馆。"书"我并不陌生,多年前已经喺一位港大朋友口中听过,喺化学系一个教授开嘅。唯独咁多年都未试过,今日缘到就试一试教授嘅湘技。2️⃣个人嗌左3️⃣样野:〰️〰️🏮酸菜鱼米线 午市套餐 $78🍽 鱼片算鲜甜,喺份量有点少同肉质较碎散。🍽 米线比一般嘅幼身,质地滑口,个人嚟讲口感少少偏软。🍽 汤头嘅咸酸度到位,但辣度偏弱,讲唔上惹味,普普通通。▫️🏮左宗棠鸡 单点 $132"摆盘满分 味道负分! "😡🍽 主角炸鸡硬、韧同柴,喺咬到牙骹都甩嘅质地💀🍽 个酱喺纯粹嘅酸甜汁,零辣度可言 ❌️里里外外就喺粤式嘅咕噜鸡块,出品茶记都不如,一向唔浪费食物嘅我地食咗几旧都果断弃鸡投降 💬▫️🏮孜然牛肉 午市套餐 $75🍽 牛肉入口嫩滑,似喺新鲜滑牛。味道上有返啲"湘"感,有辣劲,可惜调味过重,孜然味完全盖过牛肉本身嘅味道 😮💨〰️〰️🧱 店舖都大,卡位宽敞舒服,环境OK。💸 连服务费埋单$314 (人均$157)。📑
🏮酸菜鱼米线 午市套餐 $78
🍽 鱼片算鲜甜,喺份量有点少同肉质较碎散。
🍽 米线比一般嘅幼身,质地滑口,个人嚟讲口感少少偏软。
🍽 汤头嘅咸酸度到位,但辣度偏弱,讲唔上惹味,普普通通。
▫️
🏮左宗棠鸡 单点 $132
"摆盘满分 味道负分! "😡
🍽 主角炸鸡硬、韧同柴,喺咬到牙骹都甩嘅质地💀
🍽 个酱喺纯粹嘅酸甜汁,零辣度可言 ❌️
▫️
🏮孜然牛肉 午市套餐 $75
〰️〰️
🧱 店舖都大,卡位宽敞舒服,环境OK。
💸 连服务费埋单$314 (人均$157)。
📑 总结 "我伏了🥲"
〰️〰️
🪖戴返头盔先!味道会随住厨师嘅心情同食材嘅质素可升可跌☻️以上嘅食评只代表我今次喺红磡店嘅体验,唔排除你会有一个不一样嘅感受👋🏻