2016-07-15
终于有机会一试人气饭店东宝喇,坚系呼声高而中外知名啰,认真夸张。席间都不乏不同国籍人仕,眼见都有中西日韩印食客。系湾仔倾完装修大计后顺路可以一探究竟,步入东宝人山人海、坐无虚席,好采两个人好快有位啫。睇个 menu 真系非常多菜色,中西港日台泰样榚有,第一次黎唔知食咩好,请教侍应阿姐先得。近年坊间好似兴起此种战斗碗㖞,哈哈 ﹗最初饮左两支细健力士,发觉唔多够喉,开始要转饮朝日大啤,最后食到劲饱仲要饮埋啤酒,饱到想喷啰,劲辛苦。风砂鸡半只,其实系炸子鸡铺上炸蒜之麻,有点取巧。浅尝一口,竟然皮香肉嫩,外皮炸得干身,鸡肉非常嫩滑带肉汁。只系鸡胸稍为逊色少少,略为鞋身。鸡肉配上淡淡的南乳汁就更添风味,蒜味配南乳亏您谂得到,仲要好味道,您系劲既!多谢侍应阿姐推介,好食﹗辣酒煮花螺,花螺浸得好腍而富弹性,辣酒汁已完全渗透每个细胞,非常浓郁甜美。但我不太喜欢依个麻辣汁,稀到水汪汪,味道较为单调,只有辣同花椒味,好斋好寡。酒味好浓好霸道,特别之处系加左猪皮索汁,我煮既辣酒煮花螺比东宝更好食﹗墨鱼汁鲜鱿意粉,朋友仔觉得味道淡,但我就觉得味道偏咸及单调,有点闷。地道港式烹调,不过我地同样感到欠缺左墨鱼汁应
墨鱼汁鲜鱿意粉,朋友仔觉得味道淡,但我就觉得味道偏咸及单调,有点闷。地道港式烹调,不过我地同样感到欠缺左墨鱼汁应有既鲜甜味道。意粉腍劈劈,鲜鱿就非常新鲜爽脆喇﹗有特色又有趣既,放依味道要求,一试无妨。
碳烧盲曹,侍应阿姐推介。最衰刚才食左碗牛腩面打底,依家饱到想呕添,食物好有品质,我仲想继续食呀!
好少食盲曹,真的奀戈认识。一上台已闻到劲香柠檬草同香茅味道,配埋个青柠糖醋汁,真系好鬼泰国、好鬼印尼 feel ﹗
外皮烧得金黄香脆,真系烧得好靓。掀开块皮第一眼睇到系鱼肉湿润,肉汁非常丰富。即刻试试味,鱼味香浓又多汁,好好食﹗
点汁带酸开胃醒脑,唔点汁原味更好味!回想以前系泰国或印尼食烧鱼,烧到黑晒又干争争又无味道,非常难食。
椒盐醉虾大辣,好食到拍手掌!炸得好香,香气扑鼻﹗味道不算好辣,玫瑰露既酒味非常香浓但清爽带甜,虾肉鲜甜,壳又炸得透彻脆脆的,连壳完只啪落口,好味到不得了,十分喜欢,好好味呀 ﹗