2023-06-10
前几日趁住早收工,同男友过咗嚟铜锣湾揾嘢食,上网见呢间边炉店评价唔错,就去咗试,点知几有惊喜,亦相当满意😋 而且装修好怀旧,见唔少人都喺度打卡,几推荐比钟意打边炉嘅朋友仔!🌟 二人套餐 $328/位呢个二人套餐又几抵食,包咗以下咁多样嘢食,我哋仲加钱要咗份新鲜象拔蚌仔,两个人食完都捧住个肚走,超级满足!✨ 汤底我哋嗌咗鸳鸯汤底,分别系好滋润嘅木瓜蕃茄鲜鱼汤同埋胡椒猪肚汤。两个汤底都几出色,由其系个鱼汤,摆咗成条鱼尾落去滚汤,令到个汤超鲜甜😳 最后店员仲帮我哋捞咗条鱼上嚟,就咁点豉油食都好滑好好食😋✨ 麻辣鸭血呢个鸭血系就咁食嘅,个麻辣味都几出,而鸭血份量都唔少,有成5-6嚿,仲要好滑添🤤✨ 大刀手切本地牛颈脊(小)之前打边炉都好惊食牛颈脊,通常都比较韧😮💨 但呢度嘅又唔会,切到大大片,有咬口得嚟又滑溜,几乎冇咩筋位,相当唔错!✨ 花雕醉鸡醉鸡系男友至爱,啲鸡件都几多嚿下,而且嚿嚿都啖啖肉,男友大赞佢啲醉鸡就算浸过汤都仲有酒味,算系少有👍🏻✨ 十下三宝滑三宝滑分别有虾滑、牛筋滑同墨鱼滑,店员会过嚟亲自帮我哋落啲滑,服务好周到👍🏻 当中令我惊喜嘅系佢嘅墨鱼滑,入面有大大粒嘅墨鱼肉,好爽口
🌟 二人套餐 $328/位
三宝滑分别有虾滑、牛筋滑同墨鱼滑,店员会过嚟亲自帮我哋落啲滑,服务好周到👍🏻 当中令我惊喜嘅系佢嘅墨鱼滑,入面有大大粒嘅墨鱼肉,好爽口,每食一啖都好有口感😋
呢个贡丸超好味,而且超大粒🤤 入面由三星葱加肉碎组成,一咬落口就咇哂啲肉汁出嚟,葱味好香,就算我平时唔好食葱都好钟意😛
✨ 怀旧果皮鱼蛋
怀旧边炉又点少得够哂怀旧嘅果皮鱼蛋,份量又系好多,每粒都够哂弹牙,而且浸完汤都仲有淡淡嘅果皮香,佢啲丸特别高质!
✨ 凤城水饺
佢呢度嘅凤城水饺都几好食,首先嚿饺子就咁睇已经好饱满,入面啲馅料好足,嚿虾都好大粒,最紧要系饺子皮够薄,好味!
又系超大份嘅蔬菜拼盘,有粟米、冬菇、白萝卜、生菜同娃娃菜,蔬菜全部都几新鲜下,我哋将啲粟米放落蕃茄汤度,食落劲鲜甜😋
呢度嘅响铃都好多下,每嚿都大大嚿,通常我都会浸3秒就摆入口,食落又脆又软,最钟意呢种口感😌
我哋另外加咗4只象拔蚌仔,其实我觉得都几大只下,渌一阵就食得,口感几爽口,而且渌完都仲系好大只,好满足😝
打边炉当然唔少得饮凉茶下下火,我哋加咗钱嗌一jar竹蔗茅根,打边炉咁热气,饮佢就可以顺便清下热解下毒😗
同你一齐揾更多好嘢食😋