2024-02-02 2579 浏览
喺这间太元楼嘅美味之旅,真系一次食指大动嘅体验😋!点了传统水晶肴肉,冰凉嘅肉质加上脂肪部分嘅Q弹,肉嘅咸香同那口感,真系得嚟又惹味!糖醋爱好者嘅我哋,当然唔会错过糖醋鱼块。啖啖鱼肉,外酥内嫩,醋香四溢,食落去鲜味爆炸,正到爆炸🐟!再讲吓佢哋嘅小笼包,啱啱出炉嘅热气同埋肉汁包裹住嘅嫩肉,一啖咬落去,鲜滑得嚟又唔腻口。黄金虾嘅「起沙」,每一啖都黄澄澄,沙沙嘅蛋黄扑鼻而来,又脆又香,虾弹牙得嚟蛋黄味够晒紧致!妙龄乳鸽呢,实在系咁滑咁嫩,烤到金黄嘅皮脆嘅啱啱好,完全唔干,当真值得一试。至于金砖豆腐,外皮煎得酥脆,里面滑嫩,吃落去口感上佳,虽然我会钟意多啲咸味,但呢一点点小小嘅希望都无碍整体美味。最后还有上海炒年糕,弹牙嘅年糕伴随著咸香酱油同新鲜配料,卖相精致味道一流。叹住呢啲美食,心情都好起嚟,寻味之旅,乐而忘返🍽👍!