2019-05-06
湾仔比人嘅感觉就系商业区,周围都系连锁食店,贵价唔好食但其实利东街𠮶边d后巷仔有好多有特色嘅小店,呢间港式酒吧就系一个例子,佢仲要系巷最入间舖仔,唔系有人介绍都真系唔会揾到。呢间酒吧舖面细细,位置唔多,但就显得宁静,同朋友黎饮野吹下水都唔会怕嘈呢到主打港式fusion菜,不过因为系酒吧嘅关系,小食居多,主菜嘅就都系比较浓味香口,可以送酒嘛~连侬薯条($78)薯条系酒吧嘅必吃小食,章鱼烧又系好受香港人欢迎嘅街头小食,两者夹埋就做成咗呢道连侬薯条!薯条新鲜即炸,香脆可口,而且条条都又长又完整,滋味好多!加咗章鱼烧嘅汁同沙律酱就更加惹味一大碗薯条够送几枝啤酒啦!避风塘芝士蟹肠粉($168)避风塘炒蟹好多人都中意食,呢只味配肠粉就真系闻所未闻,但又出奇地夹啵咸咸香香嘅炸蒜就熟悉嘅口味,芝士汁有点腻但又系好吸引人嘅味道,大量嘅蟹肉带出阵阵有鲜味,蟹籽又增添口感,本身无咩味嘅肠粉配埋以上所有野系前所未有嘅新感觉
连侬薯条($78)
避风塘芝士蟹肠粉($168)