2013-09-16
前几日第一次去行Vcity, 去到餐厅果层第一眼就见到呢间装修好特别既茶餐厅, 远睇真系觉得有d似细个时去的荔园! 可能系小时候的情意结啦, 就系咁, 好快就比佢吸左过去, haha!等左一阵就入左去坐, 入到去其实觉得有d似兰芳园个feel, 不过我自己觉得罗麦记比较好食, 同d野比较特别!单讲个餐牌同餐纸就已经攞晒分, 本学生手册feel的餐牌做得很像真, 康乐棋盘的餐纸真系可以玩得家!餐牌内都唔求其, 讲晒餐厅既来历家!之后映入眼帘就系 “十大必食” items, 我地就拣左砖头焗猪扒饭, 猪罗饱, 罗麦鸡翼, 蕃茄浓汤底牛肉公仔面, 热咖啡同菠萝冰。落左单之后就有一大个木夹夹住左张单, 得意又o岩feel!热咖啡同菠萝冰就先来!值得一提是菠萝冰的冰入面系粒大菠萝来的!!! 真系连冰都食埋, 正!接著是蕃茄浓汤底牛肉公仔面, 个汤底好浓好甜, 好惊喜! 因为一般的茶记个汤一系好稀, 一系好酸, 其实好食的应该是甜甜地的, 而且个面亦唔林唔硬, 好入蕃茄味, 赞! 所以我好欣赏佢!之后是猪罗饱, 特别是佢系一边系洋葱猪扒一边系蕃茄猪扒饱, 所以menu 写系两食。个鸡翼超!级!好!
远睇真系觉得有d似细个时去的荔园! 可能系小时候的情意结啦, 就系咁, 好快就比佢吸左过去, haha! 等左一阵就入左去坐, 入到去其实觉得有d似兰芳园个feel, 不过我自己觉得罗麦记比较好食,
同d野比较特别!
单讲个餐牌同餐纸就已经攞晒分, 本学生手册feel的餐牌做得很像真, 康乐棋盘的餐纸真系可以玩得家! 餐牌内都唔求其, 讲晒餐厅既来历家! 之后映入眼帘就系 “十大必食” items, 我地就拣左砖头焗猪扒饭, 猪罗饱, 罗麦鸡翼,
蕃茄浓汤底牛肉公仔面, 热咖啡同菠萝冰。 落左单之后就有一大个木夹夹住左张单, 得意又o岩feel! 热咖啡同菠萝冰就先来!
值得一提是菠萝冰的冰入面系粒大菠萝来的!!! 真系连冰都食埋, 正! 接著是蕃茄浓汤底牛肉公仔面, 个汤底好浓好甜, 好惊喜! 因为一般的茶记个汤一系好稀,
所以我好欣赏佢!
之后是猪罗饱, 特别是佢系一边系洋葱猪扒一边系蕃茄猪扒饱, 所以menu 写系两食。 个鸡翼超!级!好!食!!! 好入味, 男朋友食完想再encore 添!
最后充系砖头焗猪扒饭啦, 一来到我就 “哗”!左一声, 真系冇想过会咁大碟.
面包内系塞满饭的!!!!
2个人食咩都唔叫都应该够晒饱, 所以如果你打算叫呢个, 就唔好叫太多其他野了!
个面包好松脆, 好好食, 我用个皮包住d猪扒再点汁食, 一流!
有猪扒饭, 又有猪扒饱, 两食! 掂!
总体来说, 我觉得D野好食, 装修特别, 系个会想再去的地方!