2024-08-08
有段时间常来交加里,留意到一间日式老店,它就在交加里垃圾收集站与公厕侧面隔两个舖位。舖头出面长期严重滴水!觉得它生意一定不会好。万万估不到原来是一间很人气的鸡白汤拉面店-鸟华亭。这晚再到湾仔就决定探店一试。晚上七点,拉开木门见客人密密麻麻同时涌出好大阵油烟味。找了个Bar枱位座下点了4号鱼介白汤拉面,要香葱同洋葱、直身面普通硬度。满心期待等到拉面上枱时正正就系照片的模样,买相如何大家心里有数吧,好想知点学其他人影得咁靓。不能打咭就算吧,拉面个汤最紧要,系几浓香又咸鲜好有风味(偏咸);两条芦荀也鲜甜;炸莲藕片一开始就比汤浸稔哂本身味道亦一般;面身就正常的好味。软硬度因可以自选所以啱晒自己喜好,但见面都是胶袋装的来货,不过好食就得;四片厚切慢煮黑椒鸡胸够欶滑。但如果Blind tasting 嘅话,佢同Aeon或华御结等二十几元蚊日本直送独立装即食黑椒鸡胸任何方面都做得非常似。青葱同洋葱唔多,都系切粒而不是切成葱丝放到碗边,唔似大部份日本料理的手法。虽然汤好好味但整体最多都系七十五分,就如之前有评论讲过感觉唔到灵魂,我就感觉不到诚意。或者比个汤其他人会发挥得更出色要一赞枱上有胶杯同大樽冰水
要一赞枱上有胶杯同大樽冰水,好彩无叫饮品,因为要$18只系胶橂装。去座银会有侍应不停帮你添加冰/热麦茶不加收费,但座银要加一
最后讲下环境 - 门面到室内都颇不理想,单看相片好似几有怀旧风,实质系日久失修,舖头出面滴水、吧枱边积左好多陈年油污同不能言状物体影响食欲,味料瓶𥺦手似旧式鱼蛋粉面舖。冷气唔够食完一身大汗。唔明有些foodie因何咁欣赏这样的环境,唔通香港已冇其他好d嘅餐厅?又唔通坐四人枱舒服好多?好快食完带埋一身臭汗同油烟味夹杂著未满足感仲有一串疑问离开。听到有食客赞炸鸡好味,但这店子不合自己要求。再见!