2024-04-07
{食尽长沙湾之港式 — 大煲皇小厨}————————————————最近好似成日都打边炉, 唔知大家会唔会睇到闷😂不过呢一间我真系要happy share俾大家! 呢间位于长沙湾嘅边炉,并唔系放题任食, 而佢嘅食物质素相当之唔错!,基本上叫嘅所有嘢食都好满意😆 🔸 鲜茄豆腐三文鱼头汤底 $128 汤底有成大个三文鱼头连鱼鲛, 连埋鲜茄同豆腐一齐煲, 好入味, 成个鱼头俾我清晒😍 同埋唔知点解呢个汤底好似煲到最后都唔会话好油嘅感觉🧐 🔸 本地特级手切肥牛(小) $198 两个人食一份细嘅肥牛就啱啱好, 肥牛油花分布均匀,唔会太肥, 薄薄一片轻轻滚5-6秒就食得😋 🔸 美国桶蚝 $180 呢个真系嗌得好好! 一共有六只, 只只都超大又饱满🥰, 未煮闻落都好新鲜, 煮完亦都唔会缩水太多,正! 🔸 脆鲩片 $48 切得好靓而且部位系比较小骨既, 记得唔好煮太耐,咁就爽口又鲜味! 🔸 流沙芝士狮子狗 $68 一共有八粒, 煮熟之后小心热, 一咬落去啲芝士会流晒出嚟, 佢系芝士汁唔系拉丝𠮶种, 都唔错嘅 Overall comment: 最近呢个月食咗咁多间打边炉,发现始终都系 一分前一分货, 如
————————————————
🔸 鲜茄豆腐三文鱼头汤底 $128
🔸 本地特级手切肥牛(小) $198
🔸 美国桶蚝 $180
🔸 脆鲩片 $48
🔸 流沙芝士狮子狗 $68
Overall comment:
最近呢个月食咗咁多间打边炉,发现始终都系 一分前一分货, 如果追求高质既食物质素, 散嗌始终系最好嘅选择☝🏻