2019-02-10
因为同行朋友都钟意打边炉,所以我地拣左依间位于旺角既一锅疯试下,佢地主打一人一锅粥底火锅,我地一早已经订左位,不过晚饭时间都吾算多人。每个坐位已经有个小型电磁炉,汤底选择有椰子、菠菜、栗米、甘荀、紫薯。我拣左椰子粥水,味道清甜,朋友就拣左粟米同菠菜,味道都系差吾多,都系比较淡。至于主打既十道鲜味海鲜盘就可以食到鲍鱼、蚝、肉蟹等,海鲜口尚算新鲜,不过个汤底既质素一般,好淡冇乜味,佢既质地就真系粥水咁好水,朋友都话同清水冇分别。平时食粥底火锅通常食晒d海鲜都好够饱,今次我地仲额外加左其他𩠌(要留意套餐吾包𩠌) ,不过份量好少,每样都系得3件,感觉吾太抵。食到差吾多,我地就叫佢加饭,我果锅已经净返好少水,但佢放完配料之后就迟迟吾加饭好奇怪,我再追问既时候佢先再加水,而饭同水既比例好随意,我地自己搅匀,煮到少少稠身就食得,竟然味道出乎意料几好味,可能之前煮既海鲜令成锅粥更入味。整体黎讲,食海鲜既时候个汤底好淡并冇令海鲜提味,不过食晒所有海鲜后煮粥就好味得多,想试既朋友就要留意了。