灣景廳

Harbour Restaurant
餐厅: 灣景廳
资讯:

唔出街,无得晚餐堂食,只好回顾7月头去食好西嘅美好回忆啰~😭前阵子,朋友话湾景厅推出咗新嘅自助餐餐单,主打「和牛」及「蚝」!😍两样都系我至爱!于是二话不说就出动了!🙈基本上呢度「和牛」及「蚝」嘅料理,选择都几多。和牛系列🐂好似和牛,佢哋就采用肉质鲜嫩嘅澳洲和牛,主打菜有香蒜和牛舌沙律、吉列和牛牛肝菌可乐饼、三葱鬼马炒和牛、台式燘烧和牛面颊...唔会话好闷一味煎扒,运用唔同国家嘅烹调手法,令人食到唔同嘅和牛菜式变奏,感觉几惊喜!其中,我最钟意吉列和牛牛肝菌可乐饼,用美国免治和牛、牛肝菌及薯蓉混和炸成,食时「卡滋卡滋」声,好酥脆,且肉汁丰富。😍​另外,三葱鬼马炒和牛都唔错,使用澳洲和牛嘅横膈膜肉,肉质特别弹牙爽口,加埋洋葱、京葱、大蒜、马蹄及油条快炒,镬气十足!​​冰镇海鲜系列🦞​至于蚝,佢哋无论生食定熟食都有提供,生蚝有得拣法国Fine de Claire生蚝、日本室津生蚝、镇美国生蚝及新西兰生蚝等,熟食则有芝士龙虾汁焗蚝及黄金砵仔焗蚝~一次过食晒唔同产区嘅肥蚝,作为蚝怪嘅我表示好满足(虽然无好好数过,但我当晚应该啪咗至少20只...😂)!😍💕一坐低,待应就送上法国Fine de Cla

和牛系列🐂
吉列和牛牛肝菌可乐饼

三葱鬼马炒和牛

​冰镇海鲜系列🦞​

法国Fine de Claire生蚝、日本室津生蚝

一坐低,待应就送上法国Fine de Claire生蚝及日本室津生蚝(每客各1只)😍​
呢2款蚝真系正到不得了!Fine de Claire来自富天然藻类及浮游生物嘅盐田池,肉身呈浅绿色,食上口劲甘甜🤤!​
至于日本室津生蚝,我反而觉得几惊喜,日本蚝比我感觉都系熟食~估唔到生食又另一番风味,佢嘅海水味无Fine de Claire咁重,却胜在肉质肥美及柔滑,加上柚子汁及三文鱼籽,清甜得嚟有咬口~夏天食啱哂!​
厚切8款刺身

除咗蚝,海鲜Bar仲提供一系列冰镇海鲜,好似加拿大雪花蟹脚、美国及新西兰生蚝、鲜虾、鲜蚬、蓝青口、东风螺及8款刺身,身为海鲜控表示大饱口福。​

甜品系列🍨​
任食MOVENPICK雪糕

至于甜品,我比较深印象系甜品Bar,呢度嘅雪糕都系用MOVENPICK雪糕!仲有8只味拣,我最爱薄荷朱古力,一口气食咗3球呢....🤤​
焗棉花糖面包布甸

其次系焗棉花糖面包布甸,焦香嘅棉花糖下,系用牛角包、鸡蛋、忌廉及糖焗制而成嘅面包布甸,香甜美味,邪恶爆灯!

P.S. 疫情严重,酒店自助餐会暂停供应,直至限聚令放宽。大家可先Bookmark,缓和之后再慢慢去食!❤️
2020-07-09
吉列和牛牛肝菌可乐饼