2023-06-07 7716 浏览
上年年尾嚟过一次「星记海鲜饭店」食饭,啲午市套餐都唔算贵,亦都够质素,环境舒服,话晒都有「米芝莲」加持,稍稍被睇高一线。而今日约咗个好弟兄聚一聚,就再次嚟到「星记」食餐晏昼。 踏出电梯门就喺餐厅,上个食评都介绍过个环境,所以,今次就唔讲太多,基本上嚟讲,装修雅致,枱与枱距离无话好逼,无太大局促嘅感觉,座上客都喺较斯文嘅上班族,嘈极有个谱。 既然嚟食午餐,目标都喺佢哋嘅「午市精美小菜」套餐,包老火汤及甜品,定价都喺$96,另收茗茶$15位及加一服务费。两个好兄弟,喺小组拍档,自然同捞同煲,就叫两个都喺煲仔菜应吓景。 老火汤落好单,先嚟老火汤,每日不同,是日本来喺西洋菜,但改为「节瓜章鱼煲猪骨」,其实嚟咩都无所谓,最紧要喺好饮,饮落够老火。果然保持质素,汤味浓郁,有种好下火嘅感觉。 节瓜鲜鱿须粉丝煲上次试过招牌嘅凤梨生炒骨,今次就唔翻兜,试试另外啲菜式。呢个粉丝煲胜在有好多节瓜,切到条条大细一致,煮出嚟口感啱啱好,鲜鱿鱼须份量不少,而且柔韧有口感,唔会韧到好似擦纸胶咁,加埋有唔少粉丝,整体味度上属清淡少少,但又唔会太寡。 栗子鲜淮山炆鸡煲比起个粉丝煲,呢个鸡煲送到嚟滋滋声,香气四溢,老友好
,座上客都喺较斯文嘅上班族,嘈极有个谱。
,就叫两个都喺煲仔菜应吓景。
老火汤

节瓜章鱼煲猪骨
节瓜章鱼煲猪骨

栗子鲜淮山炆鸡煲

比起个粉丝煲,呢个鸡煲送到嚟滋滋声,香气四溢,老友好识食,佢喺刻意拣呢个煲,睇到师傅功力。首先试的鸡件,果然煮得火候啱啱好,鸡肉熟透却非常嫩滑,又有鲜鸡味,再试啲鲜淮山,仲带有少少爽脆感,栗子睇起嚟比较细粒,又较深色,但喺就好粉好甜,所以,成个煲每样嘢都好好食。
甜品

今次嘅糖水就简单啲,只喺蕃薯糖水,不过啲蕃薯用上「鸡蛋黄」,都好靓仔,亦喺好甜,糖水就带少少姜味,唔太重,仲加咗少少雪耳滋润吓,所以,作为饭后甜品都几唔错。
蕃薯糖水
老友第一次嚟「星记」, 除咗赞啲食物做得有水准之外,呢度啲招呼比起一般酒楼真喺好唔错 ,以中环区而言,价钱又唔算贵,最紧要可以舒舒服服食餐饭嘛