2019-12-12
香港有好多韩国餐厅,好多都系新正式嘅菜式,好似炸鸡、部队锅、烧肉等等。但系正宗又传统嘅韩国餐厅就真系卖少见少,而黎满园就系香港硕果仅存嘅传统韩国餐厅。黎满园除左有传统菜外,都会有比较新式嘅料理,唔洗惊食唔惯传统菜。今次重有新嘅芝士拉丝鸡放题仼食!韩国寿司。韩国寿司同一般日本寿司唔同,无搭配鱼生,反而搭配新鲜青瓜等等,清新感觉可以中和到其他比较浓味料理。拉丝芝士紫菜蛋卷。我个人系非常钟意系芝士同鸡蛋,呢两样野配埋就一绝啦。一般人会觉得重口味,好彩入配左紫菜同青瓜,岩所有人口味。韩式拉丝芝士鸡。呢样就系黎满园比较新式嘅菜,若果惊传统菜唔岩口味,食呢个最啱啦。另外重叫咗雪浓汤。非常有诗意嘅名,其实系牛肉洋葱粉丝牛骨汤。煲出黎嘅汤好似雪白咁靓。因为加左胡椒,饮落去除左有浓浓新鲜牛肉味外,仲有少少辛辣刺激感觉。最后,我地叫左冻蜂蜜柚子茶同冻蜂蜜生姜茶做饮品,两样都好清新,饮完好舒服。