2017-07-06
呢日去咗北角,嚟到新开无耐嘅滚得囍宫廷火锅。装修几有特色,尤其系𠮶啲印咗喜字嘅通花屏风,有古典味得嚟又唔老土。佢哋仲播住用二胡拉奏嘅流行纯音乐,例如系浮夸、那些年,甚至韩文歌曲Always(太阳嘅后裔)、TT都有,好新潮。餐厅入面嘅通风系统充足,无闷热感,亦无浓烈嘅火锅油烟味,不过冷气温度偏低,怕冻嘅女仔记得要带多件外套、披肩。之前睇过有关餐厅嘅报导,知道呢个系人手制嘅景泰蓝锅炉,上面印咗龙嘅图案,非常贵气。酱料方面有豉油、蒜蓉、葱花、芫茜、辣椒,后尾发现佢哋嘅汤底本身已经够浓,所以使用率唔高。火锅料价钱比一般嘅火锅店稍高,不过好似响铃咁就声称系即炸嘅,有啲就系矜贵食材,以港岛区嚟讲总算合理。等咗无耐,侍应就将我哋嘅火锅料拎晒过嚟。餐厅有十几款火锅汤底,我哋就试咗康熙花胶鸡汤锅,佢用咗另一款金属龙头做手柄嘅锅炉载住,气派十足,浮夸度唔会比头先嘅景泰蓝锅炉逊色,难怪佢哋用宫廷火锅自居。侍应建议我哋先饮鸡汤,呈黄色嘅汤浓而鲜甜。份量方面我哋就拣咗半只鸡,煮到咁上下就可以要求侍应帮忙切件。鸡只体型几大,鸡皮油份算适中,鸡肉嫩同入味。不过同晌屋企煲鸡汤一样,煮𠮶阵难免会有不断释出鸡油嘅情况,所
呢日去咗北角,嚟到新开无耐嘅滚得囍宫廷火锅。
康熙花胶鸡汤锅
等咗无耐,侍应就将我哋嘅火锅料拎晒过嚟。
康熙花胶鸡汤锅
侍应建议我哋先饮鸡汤,呈黄色嘅汤浓而鲜甜。
康熙花胶鸡汤锅
份量方面我哋就拣咗半只鸡,煮到咁上下就可以要求侍应帮忙切件。鸡只体型几大,鸡皮油份算适中,鸡肉嫩同入味。不过同晌屋企煲鸡汤一样,煮𠮶阵难免会有不断释出鸡油嘅情况,所以要频频用隔油网将油份隔去。
康熙花胶鸡汤锅
当晚汤入面最少有十几块花胶,全部都厚身肥大,食起嚟爽滑,再煮耐啲嘅话就有少少黏口嘅胶质感,对女仔嚟讲真系好养颜。
呢个旧式保温壶系跟埋火锅咁拎嚟,入面其实系暖暖哋嘅汤底,可以自己按需要加落锅入面,不过当晚就由侍应主动走嚟帮我哋加汤,佢哋仲会不时走嚟收碟。
手切飞驒和牛,一直以为驒读做蝉,原来正确读音系驼先啱。
油花分布几均匀,稍为涮一涮嚟食,入口即溶又有少少咬口。
鹿儿岛日本黑豚肉,同手切飞驒和牛一样拎嚟时会跟埋干冰,营造出烟雾迷漫嘅效果。黑豚肉相对起嚟切得比较薄,涮后松化唔痴牙,表现都唔错。
黑松露墨鱼滑
黑松露墨鱼滑,打得鲜味弹牙,仲有黑松露独有嘅香气。
冬瓜件
冬瓜件,放入锅度煮到啱啱好腍身,食起嚟同鸡汤好夹,又可以解腻。
日本稻庭乌冬
日本稻庭乌冬,吸满鸡汤精华,烟烟韧韧又饱肚。