2024-02-29
一班旧同事晌疫情几年都无约齐过出嚟聚一聚,就趁农历年咁就梗喺乘机出嚟食番餐啦!因为就番大家关系,所以,定喺星期五晚,然而,好多酒楼都会有时限,结果,偏少少揾到嚟「都会广场」嘅「彩福」,无时限之余,又就得到部分住喺新界东嘅老友。虽然成日听到话啲人北上揾食,不过,今晚嚟到「彩福」都算喺几爆场。因为我哋有排倾,坐咗成晚,眼见有啲细枱翻咗一、两转。至于呢度嘅环境,同传统酒楼差唔多,灯火通明,唔好见张相以为地方得咁细,其实有一边间咗俾人搞宴会。同枱嘅旧同事对食都无乜要求,所以,我哋都喺叫返啲惯常小炒,本应佢有一张大嘅点菜纸,不过,忘记影低。大家眼见呢几张餐牌都喺当其时「求其」影,实际当然唔止咁少款式。片皮鸭 $288呢道菜要预订,唔订未必无,订咗就稳阵啲。由于我哋坐咗晌个角落位,所以,阿姐晌出面远少少位置度片只鸭,用咗只「鸭仔」碟,配上大葱、青瓜、甜面酱,成份片皮鸭几有睇头。只鸭烧得几唔错,皮脆肉嫩,油香丰腴,加埋啲配料以饼皮卷起嚟食,好有风味。不过,负责片皮嘅阿姐绝对好业余,因为片到厚薄不一,有啲直情得层皮,有啲就连住嚿厚肉,多多少少都影响咗个口感。七彩炒鸭丝 $88叫得片皮鸭,无理由唔加少少
呢道菜要预订,唔订未必无,订咗就稳阵啲。由于我哋坐咗晌个角落位,所以,阿姐晌出面远少少位置度片只鸭,用咗只「鸭仔」碟,配上大葱、青瓜、甜面酱,成份片皮鸭几有睇头。只鸭烧得几唔错,皮脆肉嫩,油香丰腴,加埋啲配料以饼皮卷起嚟食,好有风味。不过,负责片皮嘅阿姐绝对好业余,因为片到厚薄不一,有啲直情得层皮,有啲就连住嚿厚肉,多多少少都影响咗个口感。 七彩炒鸭丝 $88
叫得片皮鸭,无理由唔加少少钱拣二食,不过,话就话「七彩」,应该改为「银翠」,因为喺以银芽同韮菜去炒鸭丝。实际嚟讲,炒得够镬气,都几好食,而且,大大碟够份量。
话晒当喺贺年,梗喺食豪少少,所以,拣咗一客龙虾,并加埋伊面底(+$30)。讲明喺澳洲货,又标明会有几重,感觉都有信心啲,出嚟嘅成品亦都好唔错,睇落绝对足秤,龙虾肉非常之爽弹,而且好鲜甜,用咗上汤焗,无芝士咁「漏」,不过,略嫌啲伊面有少少碎湿湿。
除咗个龙虾,拣多个海鲜类菜式,就喺呢个鱼片煲,最搞嘢喺衬埋个咸菜胡椒猪肚汤,感觉好似一个价钱食两度菜咁,更好嘅喺呢个煲热住食,啱晒呢排天寒地冻嘅日子。本身个咸菜胡椒猪肚汤已经几好食,加上啲鲷鱼片好嫩滑,份量亦唔少,呢道菜可以讲喺性价比高。
老友们食嘢都喺相对比较健康,所以多菜少肉,蔬菜类菜式都会拣多啲。先喺呢个石锅豆腐。因为用上滚热烫嘅石锅盛上,所以由头食到尾都够晒热焫焫,而里面有好多菇菌,啲豆腐又够滑,个酱汁调味道啱啱好,确喺唔错。 金银蛋浸菜心 $96
另一度蔬菜菜式就要清淡啲嘅,就拣金银蛋浸时蔬,时蔬就拣咗菜心,因为阿姐话今日啲菜心靓,又即管试下,食落又确喺几甜,而金银蛋大家都知喺乜唔多讲。 原个椰皇炖燕窝 $52
甜品方面呢度有好多选择,不过,原个椰皇需要预订,同样地,无订嘅话唔一定无,视乎当晚供应情况。我哋就预订咗两个,再加埋其他甜品一齐共享。讲返个椰皇,打开盖都睇得到非常足料,啲燕窝唔会碎湿湿,而下面嘅椰皇炖奶热呼呼,好嫩滑,非常清甜,阵阵椰香,食完真喺好润。
一般嘅桂花糕卖相都比较晶莹,但呢份桂花糕外观就比较沉实啲,因为加咗红豆,又喺可以讲一个价钱食到红豆糕同桂花糕。啲红豆煮得几绵,而且够香甜,加咗桂花所以渗出阵阵桂花香,味道都几夹。 金箔芝麻卷 $30
一碟有成6件,都只喺买$30,晌酒楼中都算抵食,再者加咗少少金箔,睇上去自然贵气好多。而入口个人嚟讲,都真喺算唔错,口感够挺身,咬落又带点爽口,最重要就喺芝麻味够浓郁。 若非有啲老友住得远,否则我哋仲有排倾,始终太耐无见,同埋今晚又喺最齐人,喺难得嘅机会。不过,依家已经复常番晒,相信第时出嚟再聚嘅日子都会多啲。