2023-09-04 2538 浏览
今日同男朋友庆祝,拣咗呢间食fine dining嘅餐厅, 呢间餐厅喺湾仔,一出䢂见到餐厅,就已经感觉超有气氛,佢嘅装修相当有格调😍值得一赞嘅,就系佢所选用嘅食材全部都系made in Hong Kong, 连所用嘅酱汁嘅材料都系黎自本地,呢个理念真系好有意思❤️我哋拣咗食三道菜嘅午餐Menu店员会先上面包同餐前小食,佢用嚟查面包嘅酱都系自家用榄菜制嘅,相当美味😋前菜:原种蕃茄沙律•有机小蕃茄 • 蕃茄清汤呢个沙律,食落去相当之Fresh! 蕃茄当然够新鲜,咬落去好爽口,有一种清新既口感🥰是日餐汤 •甜玉米浓汤 •烟熏洋葱奶油 •云南火腿一摆上台你已经俾佢嘅摆盘惊艳,店员为你慢慢淋上甜玉米浓汤,香气亦都随之散发出来🤗是日海鲜 •蔬菜丝 •腰豆 •梅菜白酒奶油酱汁 •黑蒜今日嘅海鲜系鲛鱼,呢种真系好本地嘅一种鱼,但系厨师嘅功力实在太犀利,煎到佢皮脆肉嫩,最特别嘅系佢喺酱汁上面,再喷上竹叶青呢种咁本土味道嘅酒,又玩味之余亦都增添左佢嘅香气❤️乳鸽•甘蔗糖浆 •红薯药 •红菜头 •八珍甜醋酱汁平时食乳鸽就食得多,咁滑嫩嘅乳鸽真系第一次食,再加上佢嘅fusion八珍甜醋食,别有一番风味🤤水果挞 •

我哋拣咗食三道菜嘅午餐Menu

前菜:
原种蕃茄沙律•有机小蕃茄 • 蕃茄清汤

是日餐汤 •甜玉米浓汤 •烟熏洋葱奶油 •云南火腿

是日海鲜 •蔬菜丝 •腰豆 •梅菜白酒奶油酱汁 •黑蒜

乳鸽•甘蔗糖浆 •红薯药 •红菜头 •八珍甜醋酱汁

水果挞 •当季水果 •玫瑰啫喱•山竹石榴雪葩•榛子
层次分明,生果全部都好甜,而个雪葩就清新又带点酸甜,一齐食更加好味😋

印度香料鸡蛋仔.花生奶油•炼奶意式雪糕
呢间餐厅果然好有港式风味,甜品连鸡蛋仔都有,但点知鸡蛋仔咁简单,佢会配印度香料,再加埋花生炼奶,为香脆嘅鸡蛋仔增加咗层次😝
2023-08-31
午餐