2015-09-12 424 浏览
上星期同班friend游走旺角,无意中见到有间舖新开张,原来系食台湾嘢。门面几吸引,见入面都坐咗唔小人,大家都有兴趣入去试下!发觉间舖玩怀旧style,由门面招牌到店内装修摆设都充满老台湾风味,几特别!可见店主的诚意和心思!座位都算阔落,坐得舒适!最钟意佢𠮶幅挂满台湾景点照片墙,我同D friend逐张睇,勾起一幕幕旅游回忆!见个餐牌都几多款式,选择困难症又发作! 好彩我哋人多,可以试多几款!先来个黄金脆薯(梅子粉),喂!正㖞!外脆内软,黄薯够清甜,外面洒上梅子粉,微微带点甜酸,好醒胃!最重要炸完都唔油腻,够干身!再嚟酥炸花枝丸,都好得!食得出唔系一般街买到的袋装花枝丸,系好似喺台湾街头食到𠮶d咁㗎!够香口,令人食唔停口!跟住就系木鱼炸豆腐,个酱汁好正好惹味!配埋面头d木鱼片一齐食,好夹!唯一缺点系太大旧,我哋好难分嚟食,夹到烂晒。如果事先一分为四会更好!见个豆腐咁正,试埋另一款鱼酥皮蛋豆腐。原来鱼酥即系木鱼碎,呢款味道比较清淡,可以清清味蕾。食完小食,当然要食主菜。我拣咗招牌牛肉面,汤底几好,我食到有药材味,不过只系好少啫,唔会好抢。最重要d牛肉煮得够淋,唔鞋口。朋友食肉燥饭同盐酥鸡

朋友食肉燥饭同盐酥鸡饭都话几好,不过我就无影喇!

顺带一提d台式饮品都ok,唔会系好假的糖水味,应该真系用茶冲。价钱我觉得都几抵,平过斋企外卖店,仲有得舒舒服服咁坐低!无搞错的话,跟饭仲好似只系加$10左右添!

整体都几有台湾风味,啱晒钟意去台湾食小食嘅人!我都会再嚟试埋其他小食同粉面饭!
招牌牛肉面
鱼酥皮蛋豆腐
黄金脆薯(梅子粉)
木鱼炸豆腐
酥炸花枝丸
招牌牛肉面
鱼酥皮蛋豆腐
黄金脆薯(梅子粉)
木鱼炸豆腐
酥炸花枝丸