2023-01-21
近年西营盘🚇越开越多食肆🍽️,其中不乏小食店🤤同埋糖水舖🥣,呢间芋圆一就系主打😍台式芋圆糖水嘅小店。佢虽然店仔🤏细细,但原来除咗🚪门口对出几个吧枱位之外,上层阁楼仲有枱櫈🛋️可以堂食。只要经过条有😎型格涂鸦装饰嘅楼梯⬆️上一层就会到阁楼。阁楼嘅楼底唔算高👌,不过墙身充满型格😎涂鸦装饰,而且全部都系🛋️卡位,有私隐得来又坐得舒服☺️。我拣咗充满🥰台湾风味🤤嘅爱文芒🥭甘露芋圆😋,再加黑芝麻汤丸同埋雪燕😍。黑芝麻汤丸⚪️同埋雪燕🤩系分开上,感觉几细心🥰。入面系满满嘅爱文芒🥭果肉,味道好香甜🤤,爱文芒🥭嘅独特香味😊真系好吸引!入面仲有🤤白玉、粉菓,同埋三色😍芋圆,十分之足料。特别系芋圆好🥰软身,咬落去有少少🤏烟韧而且越咬越香😋味道越突出!雪燕清爽滋润👍,配埋爱文芒🥭甘露一齐食好有层次感,🤩加得过。黑芝麻汤丸⚪️亦都唔错,流心甘香🤤,如果大粒啲就更加😋好喇!
只要经过条有😎型格涂鸦装饰嘅楼梯⬆️上一层就会到阁楼。
黑芝麻汤丸⚪️同埋雪燕🤩系分开上,感觉几细心🥰。