2013-04-16 1255 浏览
记得小时候每年去尖东睇圣诞灯饰都会经过,但系一直都无留意,直到上年睇康熙来了介绍香蕉批,决定要黎试吓,即刻上openrice揾资料,一于系纪念日黎食好野。我提早两星期订位,remark左想坐梳化,另外职员有问系唔系特别日子,会送上一份小小惊喜。等待既呢两个星期,时间好似特别漫长!!好其待终于到啦,原本我地订左19:00,但早左15分钟到,职员好快就安排我到入坐。环境好好,全部都系用木既设计,好英式!我地order左 露笋沙律、Blue crab cake、New york strip(12-oz)、香蕉批点餐后送上热腾腾既法式面包,加上带小小咸味既牛油,好好味~我将面包面搽满牛油,好香!Blue crab cake服务员预先分成两小球上菜,啖啖都系蟹肉,好足料,但略为有小小咸露笋沙律我拣左配blue cheese。露笋都几新鲜,清清地,可以冲淡crab cake既咸,一阵好好品尝主菜New york strip(12-oz)我点左medium rare,个人觉得medium rare系最好味,肉质最嫩,最可以食到肉既味外貌一d都唔花巧,唔会有网纹,但表面烧得好靓服务员准备左两只碟,问我
等待既呢两个星期,时间好似特别漫长!!
好其待

环境好好,全部都系用木既设计,好英式!

点餐后送上热腾腾既法式面包,加上带小小咸味既牛油,好好味~
我将面包面搽满牛油,好香!

Blue crab cake

露笋沙律

New york strip(12-oz)
外貌一d都唔花巧,唔会有网纹,但表面烧得好靓
服务员准备左两只碟,问我地系唔系share食,系就即刻帮我地分两份上菜
肉既表面香脆,内里粉红色,但无血水渗出
就咁都闻到牛本身既味,入口好juicy,肉汁渗透到口既每一个位置,好浓既牛味,有一种幸福既感觉

香蕉批
好多好多香蕉系面,加上用火加热过既糖,香甜中带点微甘苦焦味,入面既吉士好滑,有淡淡既云尼嗱味,下面个兜形饼香酥而不滞,tasty
我地既周年小惊喜
我地都好满意

另外每道热食上菜时,连只碟都热辣辣,食到最尾都唔会因为食物冻左而令味道失色,呢方面真系好贴心。服务员每次提醒碟热,小心烫手,好细心。
2013-04-10
庆祝纪念