2024-01-15
喺这家餐厅嚟到,真系眼前一亮🌟,食物装盘靓仔得嚟,每一款都色香味俱佳!第一推介绝对系金勾红桃粿,软糯外皮包住咸香满分虾米馅料,食落好似记忆中嘅屋企味。炸咸油粿,炸得啱啱好,口感脆卜卜。香煎韭菜饺真系多汁爆浆,煎得啡咁脆,啖啖韭菜香!🥟酥炸梅子池鱼仔,咬落去外脆内嫩,梅子酱味道又突出,食完后仲系口腔内回荡。再嚟讲下怀旧糯米卷,腊味香浓,饭同馅料啱啱好嘅配合,实在系点都唔会腻。至于卤水鹅片,每一片都滑嫩得黎口感又丰富,卤水香而唔闷,啖啖肉,真系满足到我呢个肉食动物。点都少唔了特别推介嘅骨香榄菜鲳鱼片,咁嫩滑嘅鱼肉,配上酥脆鱼骨,味道层次分明,真系谂起都流口水💧。最后有个惊喜,原煲芋头咸肉饭,芋头松化,香浓够滋味嘅咸肉,咁样配合简直系绝配。整体嚟讲,今次食饭体验好正,证明咗潮州菜嘅创新同传统可以完美结合,食得开心,食得满足,下次仲要再嚟。👍🏼🍽️