2022-03-03
喺香港想食正宗潮州嘢 除咗地道嘅打冷舖之外 喺唔少潮州酒楼做嘢都唔错㗎🤪 今日就嚟咗位于荃湾嘅潮州酒楼 椒盐九肚鱼我哋呢家人比较钟意食煎炸野 所以就食咗呢个椒盐九肚鱼 椒盐非常野味🤤 而且外脆内软 咬落口又唔会好林油香煎蚝仔烙呢个𩠌简直系潮州菜必点㗎 呢度整得好出色 唔系港式蚝仔饼嘅做法 而系蛋香比较重嘅蚝仔烙 粒粒蚝仔分明🤭椒盐焗鲜鱿呢碟卖相同椒盐九肚鱼非常相似🦑 鱿鱼都好烟韧 而且份量好多 配埋白饭食真系一流芝麻炆鱼标呢碟就比较令人失望 味道比较咸 材料有鱿鱼冬菇等嘅配菜去炆鱼标 材料都算几多 鱼标系普通嘅鱼肚🐟豉蒜尖椒炒猪颈肉最令人惊喜嘅系呢碟炒猪颈肉 呢啲非常惹味 豆豉蒜蓉同埋尖椒都非常好食😋 猪颈肉咬落口都几有口感🐷绿豆沙甜品系送嘅 味道亦都唔错 清清地 而且甜品系起沙嘅😎整体来讲呢间潮州酒楼食物质素真系几好 如果下次想食潮州嘢不妨可以嚟呢度试吓🥰
椒盐九肚鱼
香煎蚝仔烙