自从第一次接触潮福既蒸气锅就深深爱上,自此我地一家约定每月都要食一次蒸气锅,而今次就系妈妈睇报纸广告话我知,潮福出左半自助海鲜定食,睇过menu发现比上次食既套餐更抵食,于是即晚去左食我地食既系平日$338既时段,另加$15酱料同10%服务费,7:30pm入座,无限时,可以食到零晨三点收工,老豆打趣说要反的拎张床过黎半自助海鲜定食意思系,先睇左边menu,最上既贝壳盛盆同龙虾半只每位都有一份。另外每枱可拣一个粥底,每位可拣一个炖汤。自选海鲜每枱可从10款中选5款,好似我地共4人,5款海鲜各款都系俾4人份量架,真系好抵而menu 右边既食物,就系可以任点任食。饮品都系任饮,自行出去雪柜攞就可以了。饮品选择都非常多,可乐,百事,王老吉,啤酒,汽水酒.....亦有一渣渣既橙汁同竹庶水,我地试左竹庶水,味道淡,只饮到冰糖+水,都系饮汽水好,仲重本提供zero,值得一赞拣好海鲜,攞完酱料同饮品后,店员就帮我地加入瑶柱淮山粥既材料入窝,然后盖上盖,随后送上云腿粒冬瓜炖海螺汤,炖汤足料好够味,海螺肉也很多第一款海鲜是贝壳盛盆,图中只系全部既四份之一啊,贝壳盛盆里大概系有2-3款蚬,名称唔清楚,每粒都

而menu 右边既食物,就系可以任点任食。
饮品都系任饮,自行出去雪柜攞就可以了。
贝壳盛盆
第一款海鲜是贝壳盛盆,图中只系全部既四份之一啊,贝壳盛盆里大概系有2-3款蚬,名称唔清楚,每粒都系肉大饱满的
南非龙虾
第二款海鲜系每人半只龙虾,明显地我地既龙虾一大一小,简单以蒜泥调味已经好够味,因为够新鲜,肉质嫩滑又弹牙!

第三至七款系自选海鲜:
美国石蚝
美国石蚝-size巨大,肥美爽口
大连鲍鱼
大连鲍鱼,唔算大只,但极为新鲜弹牙
象拔蚌仔
象拔蚌仔-先切为条状,加入了粉丝及蒜泥调味,肉质弹牙有嚼劲
生㓥龙趸件
龙趸件-肥美肉厚,这样清蒸能吃到鱼本身既鲜味,而且一蒸起即食,肉厚十分嫩滑
日本大元贝
日本大元贝-同样以粉丝垫底及蒜泥调味,裕边亦预先剪好放旁边,很细心

食完海鲜其实已好够饱,而食到呢度其实已回本啦,之前$398个一人餐都无咁多份量既海鲜啊,仲要无包饮品架。

虽然已饱,但系仲有啲食物可任点,我地当然都点啲来试下
任点任食食物
我地点左肥牛,猪颈肉,荷叶饭,酿苦瓜,猪肉丸,南瓜,芋头
每款份量都是每人1-2件,咁就可以样样点啲试味,抵赞
另外仲点左份污漕鸡
全部味道都唔错,但唔好忘记仲有个粥未食,吸收哂啲海鲜精华既粥,千其唔好浪费。所以任点既食物都系浅尝就够!
最后点左份马拉糕同红早糕佢作饭后甜点
马拉非常糕松软,红早糕就红早味欠奉,但非想烟un而且低甜,两款都几好味,最后叫多一笼先埋单~

套餐仲包一份饭后水果-西瓜,但实在太饱,食唔落,所以无要到

埋单每位$388,可以食到7款贵价新鲜海鲜,仲有饮品同十多款食物任点,不限时,我地都觉得超级抵食!

贝壳盛盆
南非龙虾