2021-11-05
就咁睇「阿叔泰面」嘅门面,唔似食船面嘅餐厅,要睇餐牌先知😂 但入到去就发现店内嘅装修有泰国特色,加埋啲壁画同纸雨伞,成个环境几缤纷~•🥢 牛肉船面 $60喺其他餐厅食过嘅船面有啲好细碗,呢到就正常份量,食一碗都够饱嘅~总觉得船面配金边粉最夹,所以就拣咗金边粉~牛骨汤底几浓味,餐牌有提示话要加埋鱼露、白醋、白糖同辣椒粉,但可能我落得唔多/汤底本来就太浓味,所以就唔太觉得个汤底有特别提升🤔 而牛腩嘅肥瘦同筋位都几均匀,煮到好淋,一啲都唔嚡😍 再加埋牛丸同其他配料:芽菜、通菜、花生碎同炸猪皮,成个面都几丰富。•🥢 泰北金面 $62呢个泰北金面系用咖喱汤底,但个咖喱汤好杰身,快速影完相就开始食,但个蛋面都已经吸咗唔少汤,变咗个好浓嘅咖喱捞面,咖喱挂满每条面,食落又几有惊喜🤩 咖喱有少少辣,椰汁味几香~鸡肶都沾满咗咖喱,肉质唔会好干/嚡,不过原只鸡肶仔喺咖喱汤到食落有啲困难,好怕跌返落去,然后啲汁弹到件衫🤭🤣•🥢 冻泰式奶茶 $24一如泰式奶茶嘅特色-好甜同几浓嘅炼奶味,但呢个甜度都无盖过茶味,都唔错~
🥢 牛肉船面 $60
🥢 泰北金面 $62