2024-10-23
黑白大厨热朝直卷全港,多咗人留意香港嘅宝藏餐厅。今次介绍嘅湾仔嘅楼上嘅东南亚餐厅「The Laksa Club」开幕,新加坡主厨@edwardvoon74 将地道嘅新加坡菜带到嚟香港,餐厅用上私房菜形式,分别有 3-courses dinner $480,包含2款小食、和牛脸颊咖喱饭、西班牙红虾喇沙和斑兰蛋糕。今次我就试咗6-courses dinner menu $980 ppStarterHar Cheong Gai 虾酱鸡翼送到上枱都已经闻到鸡翼香,外皮香脆又重虾酱嘅咸香味。Five spice pork ngo hiang 五香肉卷外皮有如炸腐皮般嘅香脆,入口系多汁嘅猪肉馅。主菜Silver pomfret, fragrant sambal chilli 鲳鱼配参巴辣椒酱鲳鱼就成日食,但系依道菜就用咗野生嘅鲳鱼,所以肉质会紧致好多。面头淋上参巴辣椒酱,微辣可以带番层次出嚟。Sri Lanka Chilli Crab 斯里兰卡辣椒蟹橙红色嘅新鲜靓蟹,用咗辣椒去抄。愈食愈辣好过瘾。Beef Cheek Curry, Roti Prata 和牛脸颊咖喱配印度薄饼选用幼嫩嘅和牛脸颊,
Starter
Har Cheong Gai 虾酱鸡翼
送到上枱都已经闻到鸡翼香,外皮香脆又重虾酱嘅咸香味。
外皮有如炸腐皮般嘅香脆,入口系多汁嘅猪肉馅。
主菜
Sri Lanka Chilli Crab 斯里兰卡辣椒蟹
橙红色嘅新鲜靓蟹,用咗辣椒去抄。愈食愈辣好过瘾。
选用幼嫩嘅和牛脸颊,经过咖哩煮到软腍入味。我就钟意配印度薄饼一齐食,甜中带咖哩香。
Hainanese chicken rice 海南鸡饭
选用本哋三黄鸡,出咗名鸡肉味浓。而米饼则用上日本越光米,米粒饱满。可根据个人口味配搭三款酱汁。
Carabinero Prawn Laksa - 西班牙红虾喇沙
最出名嘅菜式之一,西班牙红虾用炙烧迫出虾油,橙红色嘅汤底都比我饮哂。
Taste of The Orient
香浓嘅班兰味雪糕,入面配搭流心芒果馅,加上脆饼营造丰富口感。