🔅饮馆🔅湾仔🔅小酒馆🔅系湾仔附近揾野食,见到有生啤同鬼马menu,觉得个vibe好岩,于是兴高采烈去帮衬!同老细Justin倾计知道佢嘅目标系做高质小店,虽然之前疫情真系挨得好辛苦,但依家都做到有声有色~我觉得都好成功!食物好高质,个蚬好耐无食过咁新鲜,问落先知佢系每朝新鲜去湾仔街市买材料,梅嘅会丢,所以粒粒都胀卜卜!所有海鲜都系,唔用批发货,所以佢话有啲菜式要特别预订,就系因为佢要去街市新鲜攞货~讲下我果日食左咩~🔅 辣椒靓蚬跨啦啦好惹味嘅泰式辣酱,加上新鲜九层,所以偏甜唔太辣,好好食~啲蚬超级新鲜,粒粒胀卜卜juicy爆,完全无沙无腥味!我地用个泰式辣汁再点蕃薯条,唔俾店员收走😂🔅泰黄油喇… 阿鸡超推介嘅主菜,因为块鸡皮真系超级香脆,又薄又香口,完全唔油腻!鸡肉,真系好嫩口多汁 佢个酱汁亦都系超级好食,有香茅,虽然话有泰式辣汁,但系一啲都唔辣~🔅 冬荫薯条好L过瘾呢一个薯条都做得好出色,薯条唔会话太幼身,所以薯条挂汁得来又够口感但系个冬阴沙律酱先系重点,我每一啖都会点好多酱😂🔅 甜薯你无阴功个名系有啲无厘头,但系番薯条系厚切,无冰雪味,新鲜炸起,都好香脆!餐厅配茄汁,但系我就全部用
🔅饮馆🔅湾仔🔅小酒馆🔅

讲下我果日食左咩~

🔅 辣椒靓蚬跨啦啦

我地用个泰式辣汁再点蕃薯条,唔俾店员收走😂

🔅泰黄油喇… 阿鸡

🔅 冬荫薯条好L过瘾

但系个冬阴沙律酱先系重点,我每一啖都会点好多酱😂

🔅 甜薯你无阴功
个名系有啲无厘头,但系番薯条系厚切,无冰雪味,新鲜炸起,都好香脆!餐厅配茄汁,但系我就全部用蚬汁去配搭,好食10倍!

🔅 饮馆泰串烧蚝
蚝好大只,肥美鲜甜,鲜味为主,有少少香茅点缀,好好食!

🍻🍻🍻🍻

另外小酒馆做紧买一送一啤酒优惠,佢除咗有本地手工啤,Lovecraft,carbonbrew,亦都有自己酿制/品牌嘅Pale Ale,清爽!

佢另外亦都有阁楼酿造嘅高质 Gin & Tonic!个Gin有茉莉香片茶香,好好味!Justin特别推介,整杯都系本地制造,值得支持!

好钟意同老细倾偈,理解下佢经营理念,又可以识个朋友~大力支持!

饮馆

网址: https://s.openrice.com/QrbS0z1O5W0~uZ5MGAA
地址: 湾仔景星街3号地下B号舖
电话: 92439959
=====================
#湾仔美食 #湾仔好去处 #湾仔美食地图 #酒吧 #湾仔酒吧 #酒吧推荐 #特色餐厅 #黄油鸡 #冬荫 #冬荫辣酱 #蚬 #泰式辣蚬 #烧蚝 #阁楼酿造 #手工啤酒 #手工啤酒香港 #饮馆 #湾仔必去

@yumkwun.hk
@mezzaninemakers