2024-02-19
湘舍壹号(湾仔)同好友去咗位于湾仔香港华美粤海酒店1/F嘅「湘舍壹号」食湘菜。在国内亦有好几间分店🥰👍呢度环境高档优雅,亦带点型格,连洗手间嘅装修都好典雅,而且还准备了很多贴心用品比客人如一次性漱口水、Julique hand cream 、牙线等👍😉餐牌有多款特色湘菜,仲有很多名贵食材嘅菜式,而今日我地就order左性价比高嘅午市二人套餐,只需$388🤩🤩🤩店员态度亲切有礼,为我们奉上热毛巾,介绍菜式及不时斟茶🙏🏻,服务周到👍我地拣左菊花茶🌼,菊花、杞子系透明玻璃杯内浸住,好靓🤩,好似艺术品咁,仲好治愈🥰午市二人套餐($388)另收茶位($28/位)及加一服务费{餐前小食}💠红薯片湘舍自家制用新鲜红薯🍠制造,口感薄酥脆,不油不腻,甜甜地,好好食,我另外买左两包红薯片($68/包)返屋企食😍😍{前菜}可选1 款💠烧椒皮蛋好惹味嘅前菜,非常开胃,不过几辣下,好彩我都系辣妹😜{汤品}💠筒子骨炖湖藕汤本身我好钟意饮连藕汤,呢个炖汤好浓郁,好足料,我仲食埋D连藕😚{主菜}可选2款💠农家小炒肉用小青椒🫑炒猪肉,带点小辣,好惹味👍🤤💠酱椒炒仔鸡用粗姜丝炒鸡柳,镬气够,姜味十足,
午市二人套餐($388)
另收茶位($28/位)及加一服务费
{餐前小食}
💠红薯片
{前菜}可选1 款
💠烧椒皮蛋
好惹味嘅前菜,非常开胃,不过几辣下,好彩我都系辣妹😜
{汤品}
💠筒子骨炖湖藕汤
{主菜}可选2款
💠农家小炒肉
用小青椒🫑炒猪肉,带点小辣,好惹味👍🤤
💠酱椒炒仔鸡
用粗姜丝炒鸡柳,镬气够,姜味十足,鸡柳嫩滑👍😋
{蔬菜}可选1款
💠炒红菜苔
红菜苔,因其茎和叶脉均为特殊的紫红色而得名,系以前湖北地方向皇上进贡的贡品。今次用蒜香炒,炒后的红菜苔会变回绿色😉,简单美味,口感又嫩又脆又爽口。
{主食}可选一款
💠小米清果饼(两件)
我地都系第一次食,入口软糯,渗出淡淡米香,啱晒用嚟配主菜食,如果每人多一件就更好😋
{是日糖水}
💠银耳莲子羹
好多银耳同莲子,仲有红枣,好足料,甜度适中,银耳口感好似燕窝,滋润养颜。🥰