2023-07-04
朋友一向是日本通 最近话想带我去湾仔谢斐道一间日式串烧店食返餐😊一入到去 已经被店内嘅环境震慑著😍简直有去左日本嘅感觉! 装潢超有心 ❣️店内座位系全部探用日式居酒屋最常见嘅bar枱设计 但每个位依然好宽敞💓 坐得舒服 亦别有一番东洋风情 🇯🇵 朋友同我已经完全进入左日本mood 仲点左支sake饮🤭店员仲好有心咁任我地自己拣清酒杯添 赞!系时候疯狂点野食了😍⭐️ 炸池鱼BB 虽然系用池鱼BB 但鱼肉一d都唔小!每一条都炸至金黄香脆 入口超香酥 😋⭐️鹌鹑蛋(左)⭐️银杏(右)鹌鹑蛋大大只 蛋皮搽上特配嘅酱汁 吃起来好上瘾 🤭 烧银杏串十分特别!食落口唔会得个苦字 而系好香好香个种炒白果嘅甘味 正!⭐️ 炎特制蛋饭(追加 海胆)依个饭真系可以形容为「神来之笔」🤩 成个饭十分梦幻!一只太阳橙色嘅生蛋 配以新鲜的海胆刺身 十分衬搭😚店员善心地提醒要加上少许的酱油 整个饭的味道会更升华 ☀️ ⭐️烧辣味鳕鱼子鳕鱼子份量十分足量!鳕鱼子烤得内脆内软 口感好丰富😏 终于比我食到明太子嘅真身了😊⭐️免治肉棒 烤过以后 肉棒仍保留满满嘅肉汁😗 再点配上日本生蛋黄 味道相映生辉✨ ⭐️黑毛和牛舌心老实说 我从来未食过咁
系时候疯狂点野食了😍
⭐️ 炸池鱼BB
⭐️鹌鹑蛋(左)
⭐️银杏(右)
⭐️ 炎特制蛋饭(追加 海胆)
⭐️烧辣味鳕鱼子
⭐️免治肉棒
⭐️黑毛和牛舌心
老实说 我从来未食过咁林咁好味嘅牛舌!佢并非系一般嘅牛利 而系和牛牛舌嘅centre cut 💕 真系做到有入口即融嘅效果🥳 好食嘅种度令人为之疯狂!
⭐️烧芝士年糕
首先 年糕嘅卖相系神还原日本电视上的日式年糕 劲赞!😍 味道亦同样满意💖 芝士好香浓 食到停唔到口🙈
⭐️肝酱配威化
肝酱 (foie gras & chicken liver paste) 加以胡椒调味 十分十分香 搽配上威化饼食 简直是人生一大享受😎
⭐️紫苏叶雪葩(上)
⭐️豆乳芝士蛋糕(下)
日式居酒屋去就去过 但真系未试过食到紫苏叶味嘅sorbet ☘️ 入去个味道好清新 为全晚嘅yakitori作一个完美结尾曲😊 豆乳芝士蛋糕同样杰出 豆乳味唔会被cream cheese掩盖过 反而带出芝士蛋糕嘅奶香味~ delicious 💖