2022-08-10
又黎到湾仔lunch系列,今日朋友约左去哩一间靓靓餐厅(或者你可以话佢似一间cafe)食饭,因为佢之前喺隔离餐厅食野既时候,见到佢好多人排队,所以就想试好耐。12点7去到餐厅已经要等紧几枱,令到我对间餐厅嘅期望值都提升左好多,睇一睇个餐牌,价钱由60蚊到百几蚊不等,算系正常。餐厅尽量都系等齐人先入座,入座前侍应已经会叫定你柯打野食,所以一入去就即刻上菜啦。芥末籽忌廉汁焗鸡扒饭我自己就叫左哩个芥末籽忌廉汁焗鸡扒饭,个饭嘅size比我想像中细,但上面有厚厚既汁同埋铺哂芝士,食完都饱饱滞滞。但个饭卖相一般,而且鸡扒比较软,可能系冇特别炸过就放落去一齐焗,口感差D。味道方面,其实我食唔到芥末籽味,反而个忌廉汁有少少酸,虽然佢只系70蚊..但质素就真系只系一般..蒲烧鳗鱼丼朋友就叫左个蒲烧鳗鱼丼,哩个就更加冇咩特别,普通嘅调味,烧汁味唔够浓,而且落左多葱,平时比较少见,但个味道就唔系太夹。再加上卖相真系好一般,如果佢用返正方形既盒仔去装住,都应该ok 啲。热奶茶杯野饮反而系有D惊喜,一拎起以为系咖啡,因为好少可奶茶有泡。饮落都几滑,但由于枱上面冇放糖,要糖就要问侍应拎..哩样就未系好接受到。而且
芥末籽忌廉汁焗鸡扒饭
芥末籽忌廉汁焗鸡扒饭
蒲烧鳗鱼丼
蒲烧鳗鱼丼
热奶茶
热奶茶
杯野饮反而系有D惊喜,一拎起以为系咖啡,因为好少可奶茶有泡。饮落都几滑,但由于枱上面冇放糖,要糖就要问侍应拎..哩样就未系好接受到。而且热饮系要加5蚊,冻饮8蚊,唔觉唔觉又食贵左啲。
总括而言,一如题目,普通价钱,普通味道。可能间餐厅门面几靓,啱打卡,我就冇特别影低啦。