2005-08-04
呢度都开0左好几年, 之前都冇机会亲身去食, 只系由0向中环返工0既家姐外卖返屋企. 上星期要去开中环整d野, 终于可以一尝心愿喇~0个日1点左右去到, 都有9成满座. 午市系自己剔纸仔落order, 选择不多, 有宜宾燃面(有d雪菜捞埋0既冷面, 招牌菜黎架), 牛肉面, 排骨面, 担担面等(平均约$40一客), 又有口水鸡($20)同红油抄手($10)二款小菜, 同唯一一款甜品- 涷粉($5, 大约系咁0既名喇). 食品全部都辣, 又写明系大, 中, 小定特辣, 不过家姐话好讲手神, 有时特辣都唔辣又有时小辣都辣到傻(佢已经食到滑晒铔+系熟客仔), 同埋d面分量都几大, 所以我地只系点0左2客红油抄手, 1客口水鸡同1客宜宾燃面.落完order, 首先上0左送0既凉菜, 系有d辣椒捞埋d类似津白0既菜, 好快就俾我清0左, 之后又再要多碟. 红油抄手之前已经食过好多次, 1客6粒, 细细粒, 有一大抽散尾, 索晒d红油, 内馅系猪肉. 佢d抄手系我咁大个女食过咁多云吞类食品之中最正的, 皮劲滑, 馅甘香(相信有唔少肥肉成份因为碗野系越食越多油), 红油又麻又辣(之前买外卖生抄手,
落完order, 首先上0左送0既凉菜, 系有d辣椒捞埋d类似津白0既菜, 好快就俾我清0左, 之后又再要多碟. 红油抄手之前已经食过好多次, 1客6粒, 细细粒, 有一大抽散尾, 索晒d红油, 内馅系猪肉. 佢d抄手系我咁大个女食过咁多云吞类食品之中最正的, 皮劲滑, 馅甘香(相信有唔少肥肉成份因为碗野系越食越多油), 红油又麻又辣(之前买外卖生抄手, 食唔晒d红油仲留0向屋企个雪柜),而家谂返起都好想食. 口水鸡面头有好多花生碎, 葱粒, 辣椒籽, 蒜蓉等捞埋0既酱, 底又浸住辣油, 睇落都好辣, 家姐好似唔太食到, 猛咁拨开d酱, 我就猛咁夹晒d酱食, d酱好重蒜头同d唔知咩香料味, 至arm我呢个香料爱好者. 鸡件已经去骨, 淡淡肉食得痛快, 不过可惜只系冰鲜货色, 但系都有鸡味同好滑, 唔错. 食宜宾燃面前首先将d雪菜, 辣椒碎, 辣油等同幼身上海面一齐
大捞特捞一番, 张order纸仔好似系写话系大辣(定系特辣?!), 但系呢碟真系一d都唔辣, 只有雪菜0既咸香, 几清爽. 最尾再1人1碗冻粉, 系d类似台湾爱玉咁0既物体加0左蜂蜜食, 甜甜0地, 可以中和返d辣味, 感觉上润返d.
临走又买多份口水鸡, 埋单都系大约$120, 中环黎计都算平. 又周妈妈劲好人, 份外卖俾0左1.5客俾我地, 家姐送盒蛋卷俾佢佢又"质"返20蚊俾过黎, 搅到我地倒赚返佢添.
呢度晚市好似系要预订+唔做walk in, 食小菜, 唔知有冇机会试0下呢?